Gymnasieskolans industritekniska program har hotats av nedläggningar på flera håll i landet. På grund av allt färre sökande har många skolor svårt att genomföra utbildningen med bibehållen kvalitet. Här går Peder Skrivares skola i Varberg mot strömmen med många förstahandssökande till ett numera fullsatt industritekniskt program.
Många är nog nyfikna på hur Peder Skrivares skola lyckas göra något som de flesta andra ser som gymnasieskolans största utmaning – att attrahera fler elever till yrkesprogrammen. Då är det industritekniska programmet generellt sett det som är svårast att rekrytera till om man ser till statistiken över alla gymnasieskolor i Sverige.
Stort intresseskapande arbete
Det har inte alltid varit guld och gröna skogar när det gäller det industritekniska programmet i Varberg heller.
– För bara ett par år sedan diskuterades en nedläggning av det industritekniska programmet även i Varberg. Vi hade till höstterminen 2016 enbart fem förstahandssökande till programmet och en handfull andrahandssökande. En av våra lärare tog på sig uppgiften att anordna ett evenemang tillsammans med företag i regionen, så att eleverna skulle få en chans att träffa lokala industribolag och se hur den moderna industrin ser ut, berättar Tobias Ramstedt, som är ny gymnasiechef i Varberg och som dessförinnan var rektor för enhet tre vid Peder Skrivares skola.
Evenemanget anordnades för att skapa intresse och den första träffen gick utöver all förväntan. Bara en vecka efter fick skolan ytterligare fem förstahandssökande och alla hade behörighet. Med tio elever kunde man alltså behålla en attraktiv utbildning som den moderna industrin förtjänar.
– Vi insåg snabbt att många elever inte visste hur den moderna industrin ser ut, eller ens vilka arbetsuppgifter som finns. Tillsammans med företagen fick vi en chans att visa att industrin idag är en framtidsbransch där man kan göra karriär och faktiskt jobba med den senaste tekniken, fortsätter Tobias Ramstedt.
Sprider kunskap om industrin
För att bibehålla intresset anordnas liknande evenemang årligen. En annan viktig bit är att hålla utbildningen aktuell med koppling till spännande arbetsplatser i regionen. Många blir förvånade när de får se dagens verkstadslokaler – som ofta ser ut som forskarmiljöer där man väntar sig få se personal i vita rockar.
– Den moderna tillverkningsindustrin är högteknologisk i ljusa, rena miljöer. Det är en helt annan verklighet än den förlegade bilden som tyvärr lever kvar från förr. Vi har en mycket viktig uppgift i att sprida kunskap om industrin och vilka möjligheter som faktiskt finns här, understryker Tobias Ramstedt.