Tor 25 jul / År 42 / Nr 3 2024

Stort tryck på Aptares bostäder i Vetlanda

Det är inte bara i storstäderna som bostadsmarknaden är het. I Vetlanda bildade spekulanterna kö utanför mäklarkontoret före öppningstid när bostadsrätter från Aptare Fastigheter gick till försäljning.

När Länsförsäkringar gick ut med försäljningen av 13 marklägenheter i Brf Lokstallarna i centrala Vetlanda, såldes tolv av dem inom två timmar. Även den sista var såld innan dagens slut.

– Det är cirka 20 år sen det såldes nyproducerade bostadsrätter i Vetlanda, så här finns ett uppdämt behov. Sedan är Aptare Fastigheter bra på att ställa om tomter. I det här fallet lyckades man skapa en modern ”villakänsla” i brf-form på en tomt där lokstallarna tidigare legat, säger Henric Lagerquist, Marknad & försäljning, Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Vetlanda och Sävsjö, som förmedlar Aptares bostäder i området.

– Marklägenheterna marknadsfördes ett par månader innan det var möjligt att teckna bokningskontrakt och vi hade spekulanter som köat utanför kontoret före öppningstid. Generellt ser vi en stor efterfrågan på marklägenheter och/eller bostäder med hiss, tillägger han.

I storstäderna driver kommande regler om amorteringskrav på marknaden. Men den faktorn tror inte Henric Lagerquist inverkar särskilt mycket i mindre orter som Vetlanda där bostadspriserna är lägre och möjligheten att finansiera kontantinsats/handpenning är större. Istället är det andra trender som driver intresset.

– En trend vi upplever är att människor byter bostad oftare och i större utsträckning söker ett boende som passar in i den nuvarande livssituationen. Yngre vill ha ett smidigt boende och äldre vill flytta ut. De flesta som ägt sitt boende de senaste 5-10 åren har tjänat bra på det. När de säljer går pengarna ofta in i ett nytt boende, säger han.

Skapar rörelse på marknaden
Henric Lagerquist anser att debatten om att äldre personer som bor i hus ska ge plats för yngre familjer är felriktad.

– Det känns fel att det är på det sättet. Äldre personer som amorterat av sitt hus och idag bor billigt har ett fantastiskt boende, så länge de är pigga och fortfarande sugna på trädgård och underhåll. Samtidigt känner sig många unga familjer inte mogna för hus.

Nyproducerade bostadsrätter skapar rörelse på marknaden. Därför tycker han det är roligt att nu få möjlighet att jobba med ytterligare ett nyproduktionsprojekt signerat Aptare Fastigheter. Den här gången rör det sig om ett helt ombyggt kvarter mitt i Vetlandas stadskärna. Projektet heter Kv Spinnaren och består av tre huskroppar med 50 totalt lägenheter. Husen är på tre, fyra, respektive fem våningar. De ligger i bästa centrumläge och erbjuder lägenheter från 1 rok till 5 rok, med balkong, hiss och andra bekvämligheter. Dessutom får bostäderna en grönskande innergård och ett vattenstråk genom att Vetlandabäcken tas fram. Den bildar samtidigt ett trevligt promenadstråk.

– Det här ett spännande projekt som kommer att förändra stadsbilden. Vi vet att nyproducerade bostäder är väldigt eftertraktade och det är roligt att vi kan möta ett varierat boendebehov även i centrala Vetlanda. Säljstart kommer att ske före årsskiftet och vi har redan en intresselista med 260 namn, avslutar Henric Lagerquist.