Fre 14 jun / År 42 / Nr 1 2024

Stort utbud i kulturens Mariestad

Mariestads kulturliv bjuder på mycket i sommar.
Old Ox Chamber Music Festival är en festival som återkommer för fjärde året och lockar besökare från när och fjärran.
Symbolen för musikevenemanget – ett tjurhuvud – anspelar på Mariestads kommunvapen, och festivalen har blivit lite av ett dragplåster för stan de de senaste åren.
– Det här är intima, personliga och fantastiska konserter med erkända kammarmusiker som normalt sett spelar i internationella sammanhang som till exempel Covent Garden i London, men som nu visar upp sig i det lilla sammanhanget, säger Maria Henriksson, kulturchef i Mariestad.

Inbjudande parkrum
Förutom sin omtalade musikfestival så har Mariestad många spännande platser att besöka sommartid.
Universitetsparken är en sådan. Parken är resultatet av ett samarbete mellan Mariestads kommun och Göteborgs universitet och där skapas nu inbjudande parkrum i samverkan mellan utbildning och forskning.
– En häftig plats som präglar stan med sina grönområden, tycker Maria Henriksson.
Nytt för 2016 är att parken under hösten tar emot växter som är insamlade från Skaraborg via ett samarbete med Programmet för odlad mångfald. I och med detta blir trädgårdsmästeriet ett nationellt klonarkiv med växter som samlats in till den nationella genbanken i skånska Alnarp. Ett 30-tal arter kommer att finns representerade i Mariestad och förutom att arkivet är öppet för allmänheten kommer även exemplar av växterna att förökas och finnas för försäljning. Det kan vara rosor, perenner och köksväxter som sparris.

Universitetsutbildningar
Det stora trädgårdsintresset i Mariestad avspeglar sig i Dacapo som är en plattform för ett nätverk av universitets- och högskoleutbildningar som finns att söka sig till på Trädgårdens skola.
– Vi har fått ett kunskapskluster och blivit lite av ett centrum för trädgård- och hantverksutbildningar där man kan se, uppleva och lära, säger Maria Henriksson.
Mariestad är också en gammal residensstad för Skaraborg och residenset och dess omliggande byggnader är populärt som utflyktsmål, bland annat för Vadsbomuseet och de sommarutställningar som hålls i området.