Tor 23 maj / År 42 / Nr 1 2024

Strömstad – bäst i Sverige på Norge

– Det går bra för Strömstad, säger kommunalrådet Ronnie Brorsson. Vi kan se tillbaka på flera års stabilt positiv utveckling och det är i Strömstad som företagen går bäst i hela Västra Götaland. Det visar Företagarnas och UCs tillväxtmätning. I Sverige kommer vi på fjärde plats.

Tillväxten beror till stor del på det strategiska läget vid gränsen. Strömstads kommun är granne med Norges mest befolkningstäta region Östfold med en och en halv miljon invånare. Motorn i näringslivet är upplevelseindustrin där den starka gränshandeln ingår. Den attraktiva kustmiljön är också en stark magnet för besöksnäringen med Sveriges enda marina nationalpark som internationellt dragplåster. Med 6,6 miljoner turistbesök per år är Strömstad hetast i landet.

Många nya småföretag
Det expanderande näringslivet har inneburit många nya småföretag, låg arbetslöshet och en hög inflyttning. Markplaneringen för kommande år ger goda villkor för nya företag inom handel, service och industri. Behovet av kompetent arbetskraft har medfört att befolkningsökningen är stabil, faktum är att Strömstad är en av de kommuner som ökar sin folkmängd mest av rikets alla kommuner räknat per capita. Efterfrågan på bostäder har varit hög och möts med en kraftig utbyggnad. Nu planeras ytterligare områden med upp till 600 nya bostäder.

Förbättrad infrastruktur
Strömstad gynnas också av en förbättrad infrastruktur. E6:ans utbyggnad till motorväg har kraftigt minskat restiderna till Göteborg och Oslo. Colorlines färjor mellan Strömstad och Sannerfjord i Norge nyttjas av 1,2 miljoner personer per år.
Strömstad har valt att bygga ut ett eget fibernät i kommunen, vilket ger företag och privatpersoner frihet att utan inskränkningar välja sin leverantör av moderna IT-tjänster.
Den internationella flygplatsen Rygge nås med bil på 45 minuter.

Lever året runt
– Strömstad beskrivs ofta som en sommarstad, men det är bara en halv sanning. Kommunen lever i högsta grad året runt och håller en hög servicenivå även under årets kallaste månader. Vi satsar offensivt på det rika föreningslivet, nu med ett nytt aktivitetshus, och på ett spännande kulturellt utbud som sticker ut, säger Ronnie Brorsson och fortsätter:
– När vi beskriver vårt unika näringsliv brukar vi säga att ”Strömstad är bäst i Sverige på Norge”. Vår kunskap och våra starka kontaktnät med norska kommuner är en stark grund för en fortsatt positiv näringslivsutveckling. Vi lever i en spännande kommun.