Sön 21 jul / År 42 / Nr 3 2024

Sund utveckling med kraftpapper från Värmland

Nordic Paper är kanske inte en av de största aktörerna inom pappers- och massaindustrin. Men företaget är ändå en spelare att räkna med när det gäller sund utveckling inom nordisk industri.

Med fyra fabriker, varav tre i Värmland och en i Norge, står Nordic Paper för många arbetstillfällen samt betydande exportintäkter i regionen. Företaget har en imponerande produktbredd med kraftpapper som bas.
– Vi är inte störst i branschen, men vi har valt att satsa på specifika nischer som gör oss framstående. Vi tillverkar dels pappersmassa som omvandlas till olika produkter i våra kunders fabriker, och dels kraftpapper för framställning av emballage och påsar som används inom en rad olika industrier, berättar vd Per Bjurbom inledningsvis.
Det är ingen slump att bolagets ledord är ”naturligt”, ”nära” och ”premium”. Naturligt står för den bioekonomiska delen, nära innebär dels att råvarorna – skogen finns runt knuten liksom att pappret på ett eller annat sätt finns i var mans hem. Premium betyder kort och gott att företaget är världsledande inom valda nischer.

God tillväxt för kraftpapper
Kraftpapper tillverkas i Nordic Papers fabrik i Bäckhammar i Kristinehamns kommun. Det är den största fabriken där huvudkontoret också finns. I Bäckhammar arbetar 235 av hela koncernens 595 anställda. Övriga fabriker ligger i Säffle, Åmotsfors i Eda kommun samt i Greåker i Norge.
– Vi har haft en mycket god tillväxt inom segmentet kraftpapper, som bland annat används för att tillverka säckar. Producenter av allt som packas i säck, såsom byggmaterial, livsmedel och kemikalier, är lämpliga kundgrupper för oss, förklarar Per Bjurbom, som också ger ett exempel på tillämpning:
– Vi levererar exempelvis stora mängder kraftpapper till säcktillverkare i England. Där är vi marknadsledande och det finns därmed en stor chans att den potatis som används för att tillaga Englands favoriträtt – Fish and Chips – har anlänt till restaurangen i en påse av material med ursprung från Bäckhammar.
– Om man köper ett bord som tillverkats utomlands och har en finare yta så är det ofta ett skyddspapper som härstammar från vår fabrik som används. Kablar isoleras med elektrotekniskt papper och vid framställning av laminat används ofta papper från Nordic Paper. Allt bygger på kraftpapper som tillverkas i Bäckhammar och Åmotfors, berättar Per Bjurbom vidare.

Vinnande koncept
I Säffle och Norge tillverkas en annan typ av papper – så kallat greaseproof papper, som blir till bakplåtspapper, muffinsformar och skyddspapper för pizzadeg till exempel.
– Vi är världsledande leverantörer av papper som används inom den professionella bagerinäringen. Samtliga områden där vi är verksamma går bra trots en sviktande världsekonomi. Med en bred produktportfölj, hög servicenivå och riktigt god kvalitet på våra produkter kommer vi att kunna vidareutveckla vår position, konstaterar Per Bjurbom, som varit verksam inom svensk skogsindustri under flera decennier och därmed är väl förtrogen med dess cykler och mönster.
Han tillägger att ingen kan se in i framtiden, men att fokusera på kundnytta och god service är alltid ett vinnande koncept och så kommer Nordic Paper att fortsätta stärka sin ställning även framöver.