Tor 29 feb / År 42 / Nr 5 2023

Sundsvallsflyg – nytänkande organisation som bidrar till ökad regional utveckling

Sundsvallsflyg sticker ut hakan i flera avseenden. Med skarpa miljömål erbjuder Sundsvallsflyg det bästa alternativet för resande i luften mellan Sundsvallsregionen och Stockholm – Bromma. Som mindre flygbolag erbjuder Sundsvallsflyg en riktad, personlig service med hög tillgänglighet och flexibilitet. Man bryter också normer med ett inspirerande, annorlunda flygvärdinneteam bestående av bl.a. en EM-boxare, två jägare och en kandidat till Alpina Flyg VM 2013. Operativa chefen Eva Nyh Hederberg beskriver Sundsvallsflyg som en nytänkande och framåtsträvande organisation som skapar sund konkurrens för flygresor mellan Sundsvall och Bromma.

Sundsvall Härnösand Airport (tidigare Midlanda flygplats) är en av Swedavias elva flygplatser i Sverige. Flygplatsen ligger mitt emellan Sundsvall och Härnösand och är en viktig knutpunkt för hela regionen när det gäller att ta sig vidare ut i Sverige via Stockholm. Idag trafikeras Stockholm av både Sundsvallsflyg och SAS, vilket enligt Sundsvallsflygs Eva Nyh Hederberg bidrar till en sund konkurrens där hela regionen och resenärerna är de främsta vinnarna.
– Sundsvallsregionen växer, och vi är i behov av två flygbolag för att hålla bra prisnivåer. Jag ser det framförallt som en möjlighet för regionen att utvecklas eftersom affärsresor blir mer överkomliga, regionen blir mer tillgänglig vilket gör att stora aktörer vill etablera sig här, säger hon.

Hög regularitet – bra för transferflyg
Sundsvallsregionen är känd för sin skarpa kompetens inom offentlig och statlig verksamhet, bank, försäkring och finans. Aktörer av sådan kaliber kräver god infrastruktur med ett välfungerande transportnät. Flyget är en viktig del av detta med sin höga driftsäkerhet och flexibilitet.
– Vi har ökat med 20 procent fler passagerare i augusti jämfört med 2011, över hela året blir det hittills en ökning på nära 17 procent. Dessutom har vi genomfört 100 procent av våra planerade avgångar sedan april månad, vilket ger oss en ackumulerad regularitet på 99 procent hittills i år. Vi har en mycket hög punktlighet och strävar efter att bli ännu bättre. Vi profilerar oss som affärsflyg, ett växande område är transferflyg från Bromma och då är det oerhört viktigt att vi kan hålla tidtabellen, förklarar Eva Nyh Hederberg.
Sundsvallsflyg utför en del flygningar på uppdrag av Sverigeflyg, systerbolag till Malmö Aviation. Genom samarbetet kan man erbjuda helhetsansvar för hela transfern genom Sverige vilket ger en extra trygghet för resenären.

Bästa miljömässiga alternativet i luften
Sundsvallsflyg är det bästa miljömässiga alternativet i luften mellan Sundsvallsregionen och Stockholm – Bromma.
– Vi är stolta över att vara miljöcertifierade, vi kör med propellerplan för färre utsläpp och kombinerar med en hög kabinfaktor om ca 75 procent. Under peak, dvs. morgon och kväll under veckodagarna, är det i princip fullbokat. Det gör oss mer effektiva, och vi arbetar aktivt inom alla områden för att förbättra miljön – allt från avfallssortering till rutiner för minskad bränsleförbrukning omfattas.
Eva Nyh Hederberg understryker att Sundsvallsflygs skarpa miljömål ligger i linje med regionens största aktörers krav.

Sveriges nöjdaste kunder – andra året i rad
Sundsvallsflyg är det bästa alternativet för affärsresor mellan Sundsvallsregionen och Stockholm även när det gäller komfort. Efter enbart 50 minuter i luften är man framme. I flertalet undersökningar visar det sig också att Sundsvallsflyg erbjuder det bästa bemötandet enligt kunderna.
– Vi har fått utmärkelsen Sveriges nöjdaste kunder för andra året i rad nu, och jag tror att en stor anledning till att vi fått det är att vi har goda relationer med våra kunder. Vi är ett sammansvetsat team, det är samma flygvärdinnor som möter kunderna och vi känner igen passagerarna. Det gör att man får en helt annan dimension, ett personligt bemötande som uppskattas, menar Eva Nyh Hederberg.
Det är också ett annorlunda team, där man förutom Eva Nyh Hederberg som kvinnlig operativ chef har flygvärdinnor som vid sidan av arbetet på Sundsvallsflyg också är boxare, jägare och flygslalomåkare.