Sön 14 aug / År 40 / Nr 3 2022

Sverige är en värdig spelare i den globala företagseliten

Teknik från svenska industriföretag har i flera avseenden förändrat världen. Inte minst inom områden som är särskilt påtagliga inom Västerås näringsliv: kraftöverföring, automatisering, järnvägsteknologi, nukleär teknik och hälsovårdsteknik. Efterfrågan på svensk ingenjörskonst har inte avtagit avsevärt trots den utdragna ekonomiska krisen. På samma sätt står svenska idrottsstjärnor fortsatt högt i kurs, något som före detta professionella ishockeyspelaren Nicklas Lidström kan vittna om.

Efter 20 år i Nordamerika, fyra Stanley Cup-vinster, flertalet NHL-priser, tio All Star-matcher och 263 slutspelsmatcher har Nicklas Lidström valt att varva ner i Västerås. Fast någon riktig semester blir det inte, Lidström har istället valt att engagera sig i regionens utveckling och syns numera som ambassadör för Västerås ute i näringslivet.
– Västerås är ett naturligt val för mig, säger Lidström, som minns åren på ishockeygymnasiet i den lilla industristaden med värme.

Utrymme för att leva
Nicklas Lidström är född och uppvuxen i Dalarna, men flyttade till Västerås som 16-åring för att via ishockeygymnasiet kombinera en fullgod gymnasieutbildning med elitträning. Det började med Västerås IK, men några år senare blev Lidström känd världen över som en av Detroit Red Wings vassaste spelare.
– Även om jag varit bosatt i Detroit under de senaste 20 åren har Västerås på ett sätt alltid utgjort en bas för mig och min familj. Vi tillbringade gärna somrarna här och skapade en trygg hemvist för våra barn, fortsätter Lidström, och nämner stolt att näst äldsta sonen nu går på samma gymnasium som han själv gjort mer än två decennier tidigare.
Lidström syns numera ofta på Mälaren tillsammans med sina anhöriga i familjens motorbåt.
– I Västerås får vi verkligen utrymme för att leva det liv vi vill och skapa en bra framtid, understryker Nicklas Lidström, som också gärna ställer upp på olika evenemang, bland annat på sin gamla gymnasieskola, för att stärka Västerås varumärke.

Sverige hör till världseliten
Nicklas Lidström ser Västerås som en positivt expanderande stad i en region som visar stark framförhållning i såväl nationella som internationella sammanhang.
– Svensk industritradition har flera utpräglade kännetecken som både uppskattas och talas om världen över. Bland annat den okuvade viljan att lyckas som i sin tur bygger på en stark motivation som trots tuffa utmaningar inte mattas av. Här kan vi dra skarpa paralleller med idrotten, säger Lidström. Han fortsätter:
– Det handlar även om en särpräglande samarbetsförmåga som är påtaglig bland våra svenska företag. En förmåga som förenad med svensk, välvässad ingenjörskonst är en svårslagen konkurrensfördel. Precis som det är inom idrotten måste industrin bygga upp en speciell laganda där alla känner delaktighet och kan utvecklas tillsammans. Först då skapas verklig framgång.
Nicklas Lidström är fortfarande involverad i Red Wings genom att ständigt vara på jakt efter nya talanger som kan vara med och utveckla laget. Han ger en slutlig kommentar som understryker vårt lands vinnande position:
– Sverige är en av världens främsta hockeynationer, trots att vi bara är nio miljoner invånare. Vi hör till världseliten och det gör vi även företagsmässigt, mycket tack vare det starka industriarv som vi fortsatt måste värna om och vidareutveckla för framtiden.