Ons 1 dec / År 39 / Nr 4 2021

Sveriges äldsta aktiebolag står för högteknologisk utveckling

Bucher Emhart Glass automatiserar glasindustrin och har redan erövrat cirka 60 procent av den globala marknaden. När det är säker, effektiv och lönsam tillverkning av glasburkar och flaskor som efterfrågas finns det bara en som kan leverera helheten.

Bucher Emhart Glass är ett av Sveriges äldsta aktiebolag. Företagsgruppen Bucher har fabriker över hela världen, varav Emhart Glass finns i Sverige närmare bestämt i Sundsvall och Örebro. Sundsvallsfabriken tillverkar maskiner och annan utrustning för modern, automatiserad produktion av förpackningar i glas.

Effektiviserar den globala glasindustrin
Det är en ytterst spännande historik kring Bucher Emhart Glass i Sundsvall. I mitten av 1700-talet tillverkades kyrkklockor och kandelabrar av det företag som idag utvecklar marknadens mest effektiva maskiner för den globala glasindustrin. SysterFabriken i Örebro tillverkar komponenter och det är i Sundsvall som all slutlig montering av maskinerna sker.
– Att den här kompetensen finns just i Sundsvall är fantastiskt och ger stora utvecklingsmöjligheter för regionen, säger Elisabeth Nordberg, HR-chef på Bucher Emhart Glass.

Med full kontroll
Bucher Emhart Glass utvecklar högteknologiska maskiner med extremt hög precision. Maskinerna används där stora volymer ska produceras och bland kunderna finns några av världens främsta glastillverkare. En maskin från Bucher ger total kontroll över hela kedjan – samtidigt som den är långt automatiserad.
– Tack vare avancerad robotteknik övervakas hela produktionsprocessen och varje producerad glasenhet är spårbar. Alla moment i tillverkningen är övervakade av vårt egenutvecklade system, som också ständigt uppdaterar status i produktionen. Vid eventuella avvikelser ges en indikation omgående och operatören kan snabbt åtgärda problemet, förklarar Elisabeth.

Möter större intresse
Precis som all annan processindustri söker man inom glastillverkning minimera svinn och bygga bort risken för driftsstopp. Det underlättar med maskiner från Bucher Emhart Glass.
Det verkar också finnas ett större intresse för glasförpackningar över lag, även ur miljöperspektiv då glas är återvinningsbart till stor del. För många typer av produkter är glasförpackningar det enda alternativet för att garantera kvalitet och hållbarhet.

Erbjuder intressanta arbetsområden
Bucher Emhart Glass har gjort en spännande resa i Sverige, med en större omorganisation 2012 och flera nya investeringar under de senaste åren. Nu upplever man en all time high i fabriken i Sundsvall, med en orderingång som börjar spilla över på 2020.
– Nu har vi anställt en del folk och kommer att behöva utöka personalstyrkan ytterligare med både kollektivanställda och tjänstemän. Industriprogrammet här i Sundsvall är en lämplig bakgrund, gärna också med erfarenhet från monteringsarbeten. På den administrativa sidan så finns det många olika befattningar att söka för civilingenjörer, ekonomer och inköpare bland annat. Vi har många intressanta arbetsområden och tillhör en framtidsbransch, avslutar Elisabeth Nordberg med.