Lör 20 jul / År 42 / Nr 3 2024

Sveriges bästa köpcentrum finns i Västerås

Erikslund Shopping Center i Västerås har utsetts till både Bästa svenska köpcentrum och Årets köpcentrum, under ett och samma år.
– Det har varit ett fantastiskt år och vi är oerhört stolta över utnämningarna, säger Jessica Alenbring, centrumchef på Erikslund Shopping Center.

Bakom utnämningen till Bästa svenska köpcentrum ligger organisationen Nordic Council of Shopping Centres, som har gjort en marknadsundersökning för att höra vad kunderna på de nominerade shoppingcentren egentligen tycker. Därefter har en jury granskat dem – och alltså till slut valt ut Erikslund Shopping Center.
En del av motiveringen lyder:
”Detta är ett center med mycket god tillgänglighet. På ett enkelt och lekfullt sätt har man med färg och form även skapat en mycket trivsam atmosfär. Utbudet är nära nog komplett”.
Under 2013 blev shoppingcentret i Västerås också utsett till Årets Köpcentrum av tidningen Market.
– Eftersom det är både branschen och kunderna som har fått tycka till i respektive undersökningar så är vi oerhört stolta, säger Jessica Alenbring.

75 butiker
Erikslund Shopping Center invigdes i september 2011 och har idag 75 butiker i två plan. Köpcentret ligger i anslutning till både IKEA och City Gross och är väl synligt intill E18 mellan Stockholm och Köping. Med cirka 3500 parkeringsplatser och en väl utbyggd kollektivtrafik är tillgängligheten mycket stor.
– En stark faktor till att vi är så attraktiva är att vi är anslutna till IKEA och har dagligvaruhandeln med City Gross i andra ändan. Däremellan finns 75 butiker med en mycket bra mix, säger Jessica Alenbring och fortsätter:
– Vi har ett parkeringsgarage, där det är lätt att parkera för barnfamiljer och det är lätt att ta sig runt i centret. Dessutom är arkitekturen fantastiskt fin och genomtänkt med mycket ljusinsläpp och färger.

Aktiviteter
– Vi jobbar aktivt med en aktivitetskalender som vi tar fram tillsammans med hyresgästerna och vi planerar ett år i taget.
Bland aktiviteter under 2013 kan nämnas modeweekend, familjelördag, Lill-lördag och Sveriges första shoppingfestival. Under den fyra dagar långa shoppingfestivalen i september kom hela 100.000 besökare till Erikslund Shopping Center.
Ett mycket populärt initiativ är Lill-lördag på onsdagar då kunderna erbjuds mat för endast 49 kronor.
– Nu inför jul vill vi göra det så enkelt som möjligt för kunderna och vi har utökat öppettiderna ordentligt. Vi kommer också att hjälpa till med paketinslagning och kommer att ha frukost- och middagserbjudanden, berättar Jessica Alenbring.
Erikslund Shopping Center ägs av Ikano Retail Centres som äger och utvecklar handelsplatser med IKEA i Norden. Dessa shoppingcenter har en unik attraktionskraft som drar miljontals besökare i alla åldrar varje år.