Ons 21 feb / År 42 / Nr 5 2023

Sveriges godaste konferensmat

Medlefors är en expansiv konferensanläggning i Skellefteå, sedan länge känd för sin förstklassiga mat och service. Restaurangen är så framstående att man till och med producerat egna kokböcker under åren. Målsättningen är att fortsätta på den inslagna vägen och bli ännu bättre – Medlefors strävar efter att erbjuda Sveriges godaste konferensmat med den internationellt prisade kocken Lennart Lagnehag i täten.

God mat har alltid varit ett kännetecken för Medlefors. Att maten är ett viktigt inslag för en lyckad konferens är känt sedan länge, på Medlefors tar man ett steg längre genom att bygga hela evenemang kring matupplevelsen. Det ska vara lika smakfullt som hållbart, och på Medlefors har man en lång tradition av att använda lokala råvaror i stor utsträckning.
Hållbarhet och närodlat är för övrigt något som ligger Lennart Lagnehag varmt om hjärtat. Allt sedan början av sin karriär har Lagnehag gjort sig känd för att använda lokala råvaror som varieras efter årstid och tillgång. Från Köpenhamn till London och vidare till Stockholm och slutligen Norrland, den röda tråden i karriären är ett hållbart förhållningssätt och respekt för de råvaror som finns nära till hands.

Kreativ ledare i köket
Lennart Lagnehag är en kreativ ledare i köket på Medlefors konferensanläggning. Med över 20 års erfarenhet från olika kök, däribland prisade anläggningar och restauranger i Michelinguiden, har Lagnehag både kunskap och kraft för att driva stora förändringar. Under åren i London samlade han på sig erfarenhet från flera olika prisbelönta restauranger och hann till och med öppna ett eget eventbolag baserat på unika matupplevelser.
Lennart Lagnehag har lagat mat under privata tillställningar på uppdrag av kungliga samt celebriteter som John Taylor från Duran Duran, men har även tillbringat en kort tid i Norrlandsoperans restaurang. Oavsett vem gästen är så är det viktigaste att maten kan överträffa förväntningarna, när gästerna pratar upprymt om maten skapas ren magi, enligt Lagnehag. Därför ser han till att synas i restaurangen och interagera med gästerna så mycket som möjligt. Det kommer väl till pass nu när Medlefors siktar på att utveckla sitt restaurangkoncept till nästa nivå.

Norrländskt med nya inslag
Julbordet på Medlefors blev återigen en succé. Med sig i köket har Lagnehag ett team kokerskor med mycket lång erfarenhet. Många av dem har lagat julbord under flera decennier. Samtidigt ser Lagnehag till att införa något nytt vid varje tillställning.
– Vi ska modernisera och förnya hela restaurangen med influenser från hela världen. Norrland har Sveriges bästa skafferi med god tillgång till närproducerade råvaror i världsklass. Vi har redan ökat vår användning av ekologiska råvaror i köket och vi kommer att fortsätta utvecklingen på temat, säger Lennart Lagnehag, som gärna anpassar sin kompetens efter nya målgrupper.
Medlefors jobbar med smaker som påminner om det klassiskt norrländska men med moderna inslag. Det har drivit fram ett egenutvecklat koncept kring maten som också sätter standard för hela konferensanläggningen – Medlefors på goda grunder.