Sön 26 maj / År 42 / Nr 1 2024

Sveriges huvudstad för basket

Södertälje är en av Sveriges främsta idrottsstäder. Förutom en enorm mångfald i antalet sporter som utövas på hemmaplan så har Södertälje lyckats bygga starka varumärken som hjälper till att placera staden på världskartan. Och när vi talar om basket är Södertälje Sveriges huvudstad.

Basket tillhör idag de stora världssporterna om man ser till antalet utövare. Ett större intresse för basket har medfört en stor förändring i hur man ser på idrott generellt i Sverige. För Södertälje har det fått ytterligare en dimension med tanke på att runt 70 procent av spelarna i damlandslaget kommer från Södertälje, samt att ungefär hälften av herrlandslaget någon gång har spelat i Södertälje Basketbollklubb.
– Grunden i våra elitlag ska, för att använda ett modernt ord, vara hållbar vilket betyder att vi bygger laget med egna produkter så långt det bara går. Det vill säga killar och tjejer från Södertälje, säger Robert Andersson, klubbdirektör Södertälje basketbollklubb (SBBK). För det krävs en stor breddverksamhet och profiler på elitnivå. De två verksamhetsdelarna är ömsesidigt beroende av varandra. Profilerna lockar spelare till bredden och bredden förser våra elitlag med spelare.
– Det första SM-guldet på herrsidan togs av ett kompisgäng från Södertälje 1978 och de hade samma bakgrund, mål och ambitioner som många av våra spelare har idag. Vi är samtidigt oerhört stolta över att ha både elit och bredd, vi välkomnar alla som vill vara en del av vår gemenskap.

Skrev historia från dag ett
Södertälje Basketbollklubb (SBBK) etablerades 1968 och blev snabbt mycket populär. SBBK var redan från början banbrytande i det att man startade en ungdomsverksamhet riktad mot både killar och tjejer.
Att klubben snabbt uppmärksammades såväl nationellt som internationellt är kanske föga förvånande om man drar sig till minnes att den etablerades under en tid då det inte fanns ett speciellt stort utbud av lagsporter för tjejer.
– Genom grundarna Benny Johansson, Kjell Östh och Jan-Lennart Andersson, skrev klubben historia från dag ett. Idag har vi fler tjejer än killar som utövare av basket i Södertälje. En annan intressant aspekt är att vi även lyckas fånga Södertäljes mångfald i klubben. Det märks tydligt bland våra spelare och ledare som kommer från världens alla hörn och som visar hur man kan skapa integration tack vare gemenskapen kring sporten.
Robert Andersson menar att basket och därmed SBBK på många sätt har varit en ljuspunkt i mångas liv, och den fortsätter att vara det än idag.

Bygger Södertäljes näringsliv
Samtidigt är SBBK starkt delaktiga i att bygga Södertäljes näringsliv. Genom att vara en viktig del av ungdomarnas liv får klubben en möjlighet att fostra dem till resultatinriktade, disciplinerade och teaminriktade förmågor med precis samma egenskaper som arbetsmarknaden efterfrågar.
Förutom den värdefulla mjukvaran så bidrar SBBK även till att locka fler besökare till Södertälje i samband med de årliga evenemangen Scania Cup och Telge Open, som anordnas i april respektive oktober.
– Scania Cup är en årlig turnering mellan de bästa lagen i Norden. Telge Open är en breddturnering som är öppen för alla lag i Södertälje och som bidrar till vår gemenskap lokalt. Vi är naturligtvis mycket stolta över båda evenemangen, säger Robert Andersson.
När det gäller Scania Cup så bidrar man dessutom till att skapa fler hotellnätter och ökad handel i Södertälje, något som i slutänden genererar högre skatteintäkter för kommunen som återinvesterar i Södertäljes ungdomar. Det blir en win-win för alla.

50 år av ren livskraft
SBBK har satt upp en rad övergripande mål för framtiden. Bland annat ska klubben ha minst 1000 spelare samt ungefär 150 utbildade ledare år 2018 då SBBK fyller 50 år. För att kunna realisera målen krävs ökade intäkter och mer resurser speciellt avsatta för tränare och ledare.
– Våra sponsorer är väldigt lojala och många har varit med under väldigt många år. Det känns bra nu när vi tar sats inför 50-årsjubileet. Vi kommer även att utveckla nya samarbeten kring sociala projekt, något som stämmer väl överens med vår verksamhet som har skapat ren livskraft för ungdomar i snart 50 år, avslutar Robert Andersson.

Maria Lind