Sön 10 dec / År 41 / Nr 5 2023

Swedbank i nya lokaler med fokus på framtidens bank

Swedbank i Jönköping vill växa. Både bland företag och privatkunder. – Vi vill skapa framtidens bankkontor, säger bankchefen Anne Almström.
  
Almström, ursprungligen från Tibro, har lång erfarenhet av bankväsendet i Småland. Hon flyttade till Jönköping 1982 och har jobbat i många år på Swedbank i Jönköping. Under de senaste fem åren var hon chef på kontoret i Nässjö och för sex månader sedan kom hon tillbaka och blev chef för kontoret på Hoppets torg i Jönköping med närmare 40 anställda.

Nya lokaler
Under 2015 har banklokalerna byggts om för att skapa framtidens bankkontor.
- Man ska inte behöva sitta i en öppen yta när man pratar med sin bankman utan nu finns det rum där man kan stänga dörren om sig vid alla bokade möten. Det vet vi att kunderna efterfrågar, säger Anne Almström som också kan presentera en ny typ av kundtjänst.
- Vi har kundvärdar vid entrén som visar var kunderna ska ta vägen beroende på vad de vill ha hjälp med. Vi har också ett antal kunddatorer där vi tillsammans med kunden hjälper till med exempelvis våra digitala tjänster.


”Växer så det knakar”
Swedbank i Jönköping har ungefär 40 procent av privatkunderna i kommunen och 30 procent av företagen. Tillsammans med nye företagschefen Fredrik Bosmyr håller Anne Almström och hennes medarbetare på att bearbeta nya kunder. 
- De ägarledda företagen är vi mycket intresserade av, vi vill gärna vara med och bidra till att företag kan växa och vi har en företagsavdelning som har mycket bra kompetens och gedigen erfarenhet.
 – Jönköping är en fantastisk marknad som växer så det knakar, säger Almström.
Där är Science park en viktig aktör som den utvecklings- och företagspark den är med över 120 företag. Fokus ligger på nya företag med tillväxtpotential och där finns många potentiella kunder och samarbetspartners för Swedbank.
- Men även på privatsidan blir Jönköping större. Vi har stor inflyttning och det pågår även en hel del nybyggnation som skapar efterfrågan på bolån.

Praktikplatser
Ett viktigt projekt som Swedbank är engagerad i är att skapa praktikplatser till ungdomar. Projektet Unga jobb som drivs av Arbetsförmedlingen, banken och lokala företag har givit 10 000 praktikplatser sedan starten 2009.
Även Swedbank i Jönköping tar regelbundet emot praktikanter.
- Det kan innebära att man får en första rad i sitt CV eller en referens när man söker jobb, säger Anne Almström och fortsätter:
- Det är bra att vi kan ge ungdomarna möjligheten att testa ett jobb och det är faktiskt många som blir kvar och jobbar där de praktiserat.

Banken brinner för ungdomar
Swedbank är en av huvudsponsorerna till Ung företagsamhet – en oberoende organisation som vill införa entreprenörskap i utbildningssystemet.
- UF gör ett fantastiskt jobb för att skapa intresse för att driva eget företag hos ungdomar, säger Anne Almström. Även om inte alla ungdomar vill bli egna företagare så får de en bra insyn i vad företagande innebär. Att ge ungdomar bra förutsättningar att få en bra ekonomi är också viktigt varför banken erbjuder utbildning i vardagsekonomiska frågor till elever på högstadiet och gymnasiet.