Lör 22 jun / År 42 / Nr 3 2024

Swegon lockar teknisk spetskompetens till Vara

Swegon satsar stort på att bygga om fabriken i Kvänum. Satsningen är strategiskt viktig för Swegon som attraktiv arbetsgivare samt för att bibehålla konkurrenskraft som ledande leverantör av smarta och energieffektiva luftbehandlingsaggregat som är hjärtat i ett inomhusklimat.

De 320 medarbetarna i Swegons fabrik i Kvänum kan snart att få nya kollegor. Fabrikens montering byggs om för att höja produktionskapaciteten och flexibilitet och med det kommer man också att behöva fylla på med mer kompetens. Swegon är redan en av de största arbetsgivarna i Vara och stärker med sin senaste investering den positionen avsevärt, samtidigt som kommunen blir ett ännu starkare nav för teknikorienterad tillverkning.

Räknar med större export
Swegon har specialiserat sig på luftbehandling i offentliga miljöer som skolor, sjukhus, arenor, köpcenter och hotell. I offentliga miljöer är kraven oerhört höga gällande säkerhet, renlighet och energieffektivitet, och det är värden som Swegon arbetar med och förfinar hela tiden.
– Syftet bakom det intensiva utvecklingsarbetet sträcker sig betydligt längre än att ligga steget före konkurrenterna – det handlar framförallt om att skapa ett bättre inomhusklimat och därmed också främja för en bättre hälsa hos de människor som ska vistas i miljöerna, förklarar Niklas Tjäder, platschef i Kvänum.
Kraven på ventilation och ett gott inomhusklimat blir allt högre i Europa. Ungefär 60 procent av tillverkningen går på export från Kvänumsfabriken och Niklas tror att det kan bli fråga om större exportandelar framöver, därtill ökade volymer i Norden.
– Vi har många nyheter som är på väg ut på marknaden. Ett antal nya produkter presenterades på Nordbygg i april och vår fabrik uppgraderas nu för att kunna leverera dem till kunder över hela Europa. De nya luftbehandlingsaggregaten får helt nya anpassningar för ökad prestanda och en smartare design, bland annat. Det känns fantastiskt att vi ska få bygga dem här i Kvänum.

Lockar spetskompetens
Swegon ingår i börsnoterade Latourkoncernen och är marknadsledande inom energieffektiva ventilations- och inneklimatsystem. Företagets lösningar ligger verkligen i tiden och Swegon ger medarbetarna möjlighet att få vara med och utveckla morgondagens system för hälsosamma inneklimat.
– Vi behöver utöka våra kompetensområden och locka fler medarbetare till oss. Vi konkurrerar om arbetskraft med varumärken som Volvo och NEVS, men vi kan samtidigt visa att vi också har spännande utvecklingsmöjligheter och en hög kunskapsnivå i fabriken. Vi samarbetar redan med högskolor och vi kommer snart att satsa på industridoktorander.
I den 40.000 kvadratmeter stora fabriken ryms både utvecklingsavdelning med eget laboratorium samt en omfattande produktionsenhet. Med allt från idéutveckling till leverans av energieffektiva produkter under samma tak kan Swegon locka teknisk spetskompetens till Skaraborg och Vara, menar Niklas Tjäder.