Lör 22 jun / År 42 / Nr 3 2024

Sydeuropeiska traditioner kan upplevas i Halmstad

På STATIONSGATAN44 Mat & Bar i Halmstad erbjuds något alldeles extra. Detta är restaurangen för den som vill njuta av en lång middag tillsammans med familjen, och samtidigt restaurangen för den tidspressade lunchgästen som vill ha något lätt men samtidigt vällagat. Här handlar det inte om att ha en meterlång meny utan snarare om ett koncept som tilltalar en bred målgrupp.

STATIONSGATAN44 Mat & Bar drivs av restaurangchefen Fredrik Karlsson och köksmästaren Robert Sedig. Under 2018 introducerade de ett nytt koncept baserat på sydeuropeiska traditioner där måltiden är en viktig upplevelse och en social tillställning. Det för tankarna till italienska familjemiddagar med massor av härliga fat på bordet och många olika smakupplevelser på ett och samma ställe.
– Med det så kallade sharing-konceptet, där maten serveras på större fat som gör det enkelt att dela på flera rätter, ville vi skapa en upplevelse som inte funnits i Halmstad tidigare. Vi värnar om de klassiska skandinaviska smakerna men tillagningen och serveringen är influerad av den sydeuropeiska matkulturen, förklarar Robert Sedig.

Vidareutvecklar sharing-konceptet
Food sharing hör inte till den svenska normen, inget vi är vana vid, men i södra Europa är det mer eller mindre standard. Konceptet har visat sig mycket populärt även här uppe i norr, på de ställen som vågat testa, och det kommer att vidareutvecklas på STATIONSGATAN44, lovar Robert Sedig och Fredrik Karlsson.
– Våra gäster kan själva kombinera olika rätter eller ta hjälp av oss för att duka upp en buffé på bordet enligt kockens val. Det som driver oss är att kunna möta många olika matintressen och samtidigt leverera en upplevelse, säger Fredrik.
Både Fredrik och Robert har lång erfarenhet av att kombinera rätter och smaker som tilltalar en bred målgrupp. Vanliga inslag i sharing-menyerna på STATIONSGATAN44 är musslor i olika sällskap. Här finns till exempel en unik blåmusselanrättning med konjak och bacon som köket komponerat.
– För oss är det självklart att året runt kunna erbjuda en meny som stämmer med Halmstads kultur och som understryker arvet och närheten till havet, inflikar Robert.

Levererar hållbara matupplevelser
För den som inte gärna väljer skaldjur eller fisk erbjuder STATIONSGATAN44 många andra spännande anrättningar. Under hösten 2018 har det varit mycket spanska inslag med både portabello (svamp) och kvalitetskött från den berömda Ibericogrisen, råvaror som man plockar in även under nästa år.
– Det är viktigt att komma ihåg att hållbara matupplevelser går hand i hand med vad som är i säsong. Vi använder oss av säsongens bästa råvaror och menyn byts ut i enlighet med det. Under våren kommer vi att använda mycket grönt och ha ett större utbud av vegetariskt med vårprimörer i spetsen, berättar Robert.
Efter en totalrenovering öppnade STATIONSGATAN44 Mat & Bar i mars 2018. Sedan dess har halmstadbor och långväga besökare kunnat njuta av en unik matupplevelse i hjärtat av Halmstad. Det för Sverige lite annorlunda konceptet står sig uppenbarligen – och det är Robert och Fredrik mycket stolta över.