Tor 26 maj / År 40 / Nr 1 2022

Ta möjligheten att glänsa tillsammans med Y-tech

Y-tech kan ytbehandling. Speciellt när det gäller elektrolytisk ytbehandling för förzinkning som ger ett optimalt korrosionsskydd. Alla komponenter och enheter som ska utsättas för tryck, rörelse, värme, vatten, väder och vind måste ytbehandlas för att funktion och prestanda ska garanteras över tid.

Åke Hagelberg har verkat inom ytbehandlingsbranschen under en lång tid. I rollen som vd för Y-tech har han alla möjligheter att få vara med och påverka inte bara det egna företagets utveckling utan även framtiden inom ytbehandling med elektrolytisk förzinkning som utgångspunkt.
– Mängden produkter som med fördel kan förzinkas är oerhört stor. Vi har många återkommande kunder som varit med oss länge, och vi har nu dessutom kapacitet för att ta oss an nya projekt. Här är möjligheterna stora med tanke på hur mycket som kan ytbehandlas med vår metod, säger Åke.

Motverkar slit och släng
Nästan alla metaller kan förzinkas. För Y-tech är tillämpningsområdet allt från stativ till förtält samt stödben för husvagnar, till avancerade hydraulikkomponenter som används i kranar, lyft- och krossystem och traktorer bland annat.
Att satsa på rätt ytbehandling har allt att göra med att skapa hållbara produkter som efterfrågas i ett samhälle där slit och släng inte längre accepteras. Att istället satsa på att glänsa inom miljöområdet är den nya tidens sätt att skapa lönsamma affärer. Det har man vetat länge på Y-tech.

Möter tuffa krav
Företagets största kund är PJ Jonsson & Söner, ett expansivt företag i Örnsköldsvik som utvecklar och levererar transport- och matarsystem samt hela krossverk.
– Det är helt olika krav som ställs beroende på hur produkten ska användas. I ett krossverk söker man förbättra prestanda och effektivitet, samt en förlängd livslängd med rätt ytbehandling. När det gäller fritidsprodukter som förtält till husvagnar handlar mycket om stil och design, produkten ska vara hållbar och samtidigt estetiskt tilltalande, förklarar Åke Hagelberg.
Y-tech kan möta de tuffa krav som kunder som PJ Jonsson & Söner ställer, och samtidigt leverera till andra marknadssegment där stilrena produkter ska förenas med hållbarhet.