Fre 1 mar / År 42 / Nr 5 2023

Teater av och för mångfald

Teatern spelar en viktig roll i den samhälleliga utvecklingen eftersom en stor del av vår historia och vår kultur kan återberättas genom scenkonsten. Det tar man vara på vid Helsingborgs Stadsteater som med sin bredd och spets lockar en allt bredare målgrupp.

Riktigt bra teater skapas av och för mångfald. Det handlar enligt den tillförordnade verksamhetsledaren Hans-Olof Tani om att matcha rätt pjäs med rätt scenkonstnärer och dessutom träffa rätt i tiden och fungera i sin omgivning – det vill säga i den växande staden Helsingborg.
– Riktigt bra teater handlar inte om att stirra sig blind på kändisskap utan om att med rätt fingertoppskänsla identifiera de rätta talangerna och skapa intressanta uppsättningar. Det är samma som inom näringslivet, det handlar om att matcha rätt kompetens till rätt uppdrag, säger Hans-Olof Tani.

Större målgrupp
Helsingborgs Stadsteater har under flera år haft en positiv utveckling både publikmässigt och konstnärligt. Den trenden verkar fortsätta och kan även komma att utvecklas ännu mer under den nya organisationen som tar fasta på värdet av att öppna verksamheten för en större och bredare målgrupp.
– Vi satsar på konstnärlig spets och vi ser att våra produktioner tas emot med förtjusning bland såväl nya målgrupper som inbitna teaterbesökare. Ett växande besöksantal meddelar oss att det vi gör uppskattas och håller den kvalitet som publiken förväntar sig. Riktigt bra teater är en fantastisk upplevelse som fler kan upptäcka, enligt Hans-Olof Tani.
Ett exempel på hur teatern når ut till en större målgrupp är att den står öppen för barn och skolungdomar från förskolan och upp till gymnasieskolan. Med hjälp av teatern kan barn och unga ta del av kultur och konst som bidrar till att understryka den humanistiska grundsynen som är viktig för samhällets fortsatta utveckling.

Nya samarbeten
Sedan drygt ett år tillbaka ingår stadsteatern i en större organisation, Helsingborg Arena & Scen. Det har också utökat möjligheterna inom teatern att knyta nya samarbeten.
Många av produktionerna på de olika scenerna, såväl Lillan som Storan, hamnar i topp bland landets mest omtyckta. Det betyder mycket för Helsingborg och hela regionen som centrum för scenkonst och kultur.
Fjolårets höjdpunkter, bland annat Stillheten i regi av Christian Tomner och Vår klass som visades på Lillan, drog stor uppmärksamhet till Helsingborg. Storans produktioner Mio min Mio och Scener ur ett äktenskap var andra starka dragplåster för staden och regionen.
– Vi ska söka spets och samtidigt vara öppna för en så bred publik som möjligt. Att nästan samtliga produktioner blev stora framgångar under 2015 understryker att vi är på rätt väg, avslutar Hans-Olof Tani.