Sön 5 dec / År 39 / Nr 4 2021

Tectorius förnyar tak utan att byta takpannor

I tider då klimat- och miljöfrågor prioriteras borde det vara självklart att spara på resurser vid renovering av fastigheter. Byte av tak är ett av de största renoveringsprojekten under fastighetens livstid – samt ett av de mest kostsamma. Tack vare ett patenterat takbehandlingssystem från Tyskland kan fastighetsägare spara både pengar och miljö.

Takbehandlingsföretaget Tectorius är på god väg att skapa en ny renoveringskultur i Sverige. Från huvudkontoret i Jönköping styrs en nationell organisation som växer i takt med att allt fler fastighetsägare upptäcker fördelarna med att bevara och återvinna istället för att köpa nytt och byta ut.

Som nytt tak – men utan byte
Tectorius är latin och betyder beläggning, vilket är mycket passande då det är precis det man sysslar med. Tack vare den tyska innovationen IsoTec får gamla betongpannor nytt liv, och fastighetsägare kan fördela sina resurser på ett utökat underhåll som täcker fler områden utöver taket. Besparingsmöjligheterna är med andra ord enorma – liksom miljövinsterna.
– Efter behandlingen med IsoTec är taket så gott som nytt. Resultatet är faktiskt jämförbart med att byta tak – med en garanterad livstid som motsvarande ny panna och 10 års garanti, informerar Josef Demirel, vd och grundare av Tectorius.
Takpannorna förbehandlas först genom att tvättas med vatten och högtryck. Inga kemikalier behövs – enbart rent vatten används för att få taket helt rent och förberett för nästa steg. Därefter behandlas pannorna med ett patenterat förseglingskoncentrat som Tectorius har ensamrätt om i Sverige. Taket färdigbehandlas genom att målas med vattenavvisande akrylat i valfri kulör.

Vill nå småhusägare
Med ensamrätt att marknadsföra och sälja IsoTec på den svenska marknaden står Tectorius inför enorma möjligheter. Josef Demirel konstaterar att tillväxten hittills har varit utöver all förväntan – omsättningen har tredubblats under de senaste fem åren.
– Vi ser en stadig ökning varje år och får allt mer omfattande avtal. Vi har redan ramavtal med flera stora fastighetsägare och vårt system används för att på ett miljöriktigt rätt förnya tak på skolor, förskolor och andra kommunala fastigheter. Flera kommuner är föregångare på miljöområdet och de väljer ofta vår lösning.
Tectorius är numera väletablerade bland privata fastighetsaktörer och småhusägare. Nästa steg blir att vinna förtroende inom den offentliga sektorn, där ett antal kommuner redan börjat upphandla Tectorius lösning.
– Det finns miljontals kvadratmeter takpannor på kommunala förskolor, skolor, vårdinrättningar och flerfamiljshus enbart från Uppsala och söderut, och ägarna, det vill säga kommunerna, kan spara mångmiljonbelopp på att renovera taken istället för att byta dem. Så nog finns det en del att göra framöver, påpekar Josef Demirel, som ser mycket positivt på framtiden och räknar med en tillväxt på 40 – 50 procent under 2018.