Fre 24 maj / År 42 / Nr 1 2024

Tekniska konsulttjänster för tågbranschen

Med stort systemkunnande inom el och teknik erbjuder Twindej driftsättning av större system inom främst järnväg och automation.
Företaget drivs av tvillingarna Markus och Tobias Dejeby sedan 2008.

Bröderna Dejeby har arbetat inom tågvärlden sedan 1998, bland annat på Bombardier och Alstom. Under ett garantiuppdrag i Kina för Bombardier fick de förtroendet att driva egna idéer för att effektivisera arbetet. Det slutade med att kunden supporterade med hantlangning så att tempot kunde skruvas upp och de samtidigt kunde lära sig tekniken. En ansträngning men med flera resultat.
Sakta växte tanken fram att starta något eget. Främst för att ha möjlighet att påverka och vara delaktig på ett annat sätt. Erfarenheter från olika företagskulturer har gett dem en vidare blick och möjlighet att vara en tillgång på olika sätt.
Med stort systemkunnande inom el och teknik erbjuder Twindej driftsättning av större system inom främst järnväg och automation och kan ta helhetsansvar för processen från testning till garanti och underhåll.

Systemspecialister
Twindej är systemspecialister, vilket innebär att företaget ser till att förbättra och hålla fordonen i drift så att de rullar.
– Det har varit mycket nyleveranser i Sverige då vi har produktion här i Västerås, där man producerar ett system för tåg i hela världen. Vi jobbar främst med idrifttagning. Innan man levererar ett nytt fordon får man göra flera prover för att se att alla system fungerar, berättar Markus Dejeby.

Förr i tiden jobbade systemspecialister ofta ute i spårmiljön, men nu är det enkelt att få in fordonen i en verkstad.
– Vi åker runt till verkstäder över hela Sverige, från norr till söder.

Bredd och erfarenhet
På Twindej är man vana vid att jobba med olika fordonstyper. Företaget har en effektiv metod att sätta sig in i nya system och kan därför hålla kort uppstartstid men långt engagemang.
– Vår styrka är vår bredd och att många av oss har lång erfarenhet av branschen. Dessutom är vi flexibla och kan rycka ut dag som natt när kunderna behöver hjälp, säger Markus Dejeby.
Twindej har arbetat med ett 20-tal olika tågfordonstyper i leveransprojekt världen över, till exempel X2000, x40 dubbeldäckare, SL X60 pendeltåg, Zefiro höghastighetståg och Regina.

Stark tillväxt
Tanken från början var att det bara skulle vara bröderna Dejeby i företaget. Men så fick de en förfrågan om de kunde ställa upp med mera folk och sedan har det rullat på. Idag sysselsätter företaget 41 anställda.
Twindej har idag tre bolag: Twindej med sina tekniska konsulttjänster, 2012 tillkom Twindej Experience med utbildningsenhet och konsulttjänster och slutligen nystartade Twindej Solutions för mekaniska tjänster och helhetslösningar.
Twindej håller kurser inom bland annat heta arbeten, HLR, momentlära och elsäkerhet.
– Under åren 2009 och 2010 tog vi ett stort steg framåt, men nu vill vi stabilisera oss och utveckla personalen mer. Man ska ju inte bara rusa iväg utan det gäller att vara försiktig, säger Markus Dejeby avslutningsvis.