Sön 5 dec / År 39 / Nr 4 2021

The 1101 Story eller historien om världens bästa vindkraftsfyndighet

Som en orkan dök det upp i mitt liv redan 2003. Piteå kommuns dåvarande näringslivschef Erik Persson, bjöd in mig till ett möte med ett par personer som skulle presentera ett energiprojekt. Han tyckte att jag skulle vara med eftersom jag hade ett förflutet från projekt inom mineralbranschen.

– Det finns nåt i det här som känns lite gruvbransch eller nåt i den stilen sa Erik för att locka med mig. Efter detta första möte, fick jag känslan av att ha träffat guldhittare. Ganska vanligt från mineralbranschen där det lätt blir så att allt som glimmar är guld.
Livet gick vidare i vardagen på vår PR/kommunikationsbyrå men intrycket från mötet med Svevind, där jag träffade Mikael Kyrk COO och Wolfgang Kropp CEO för första gången, hade etsat sig fast. Det var nåt i det hela som inte släppte. Till saken skall läggas att jag gillar stora projekt med omvälvande inriktning. Har man initierat och drivit OS kansli, Kulturhuvudstadskansli, festivaler, matakademi och varit delaktig i guldutvinning i Latinamerika, varit hårt engagerad i VM seglingar för tolvor, varit Sveriges första kommunala marknadschef så kanske man har fallenhet för att att utmana och att se lite ”runt hörnet”. Det ovanliga, stora och oformaliserade blir liksom en utmaning.
Hur som helst så blev det fler möten med Svevind och projekt Markbygden. Efterhand blev känslan mer och mer:

Men jävlar, dom kommer att göra det. Dom kommer att driva genom etableringen av det som blir Europas och kanske världens största vindkraftspark. Dom har en smart plan och dom är duktiga.

Dom har hittat ” Världens bästa vindkraftsfyndighet ”.
I och med detta startade min resa tillsammans med Svevind på allvar och Markbygden 1101 blev en realitet och en del av mitt professionella uppdrag. Sedan dess har jag levt med projektet och dess kommunikation dygnet runt i snart 16 år.
Ett trevligt äktenskap som innehållit allt. Med och motgångar, tuffa perioder, glada händelser, ”vargen kommer”, överklagningar men framförallt känslan av att detta kommer att gå i mål. Det som imponerat nästan mest är projektägarnas, Svevinds, uthållighet. Man inser att det behövs en stor volym av denna egenskap när man konstaterar att sista etappen fick sitt fulla godkännande sommaren 2018. EFTER nästan 16 års hårt arbete.

Vilket häftigt gäng som gjort detta. En liten och tight organisation med stor kapacitet, stark övertygelse och komplexa muskler.
För att förstå komplexiteten i detta projekt så presenterar jag en rad nyckelfakta för Markbygden 1101:

Antal vindkraftverk: Upp till 1101
Produktion: Max 12 TWh/year
Andel av Sveriges elproduktion (approx.): 7,5%

Markbygden 1101 kan vid full utbyggnad förse mellan 3,5-4 miljoner svenska hem med hushållsel
Projekt area: 450 km²
(approx.mer än två gånger så stor area som hela Stor Stockholm)

Detta skulle kunna bli en lång, snart 20-årig, historiebeskrivning där jag berättade om projektstarter, invigningar, helikopter 1101, planerad Scorpionskonsert, världens största, flest i världen, hur det blev 1101, 1/3 av den gröna omställningen, fotografering i djupsnö, vargen inte bara kommer den är här, mer än 4000 Svevind tfn. samtal mm mm.

Ber att få återkomma med fler detaljer.
Tomas Riklund
Media, PR och kommunikations ansvarig (konsult)
Svevind AB/ Markbygden 1101, MB ETT AB