Ons 29 maj / År 42 / Nr 1 2024

Tidlös design möter genuina smakupplevelser på Dannegården

Den anrika skeppsredarvillan Dannegården i centrala Trelleborg har fått nytt liv som familjärt fullservicehotell. När fastigheten förvärvades av familjen Ivholt i fjol var målsättningen glasklar redan från början: att skapa en unik anläggning grundat på minnesvärda upplevelser och en service som tål att jämföras.

Att sova riktigt gott, precis som man gör hemma, kan vara svårt när man är borta. Att skapa förutsättningar för en god natts sömn i kombination med mervärdesladdade upplevelser, inte minst med god mat och avkoppling i familjär miljö, hade högsta prioritet när familjen Ivholt började skissa på ett eget hotellkoncept.
– Jag har själv rest land och rike runt under större delen av mitt yrkesliv och bott på en mängd olika hotell. Av egen erfarenhet så vet jag att det framförallt är en god natts sömn som är det viktigaste, tätt följt av god mat och en service som motsvarar förväntningarna man kan ha på ett fullservicehotell och inte minst en lyckad och minnesvärd konferens, säger Katarina Ivholt.

Den gastronomiska upplevelsens betydelse
Trelleborg är en del av Sveriges kornbod, som Skåne ofta kallas. Maten har en given plats i de flesta skåningars hjärtan, och det är något som familjen Ivholt gärna vill utveckla och inspirera med. Speciellt eftersom man är väl medveten om den gastronomiska upplevelsens betydelse för helhetsintrycket av hotellvistelsen.
– Vi har en enorm tur som har köksmästare Magnus Prössel, som vi ibland säger är ”född på en gåsarygg”, samt sommelier Johanna Kristensson Andersson som har en enorm kunskap av att matcha rätt dryck till varje måltid. Tillsammans kombinerar de fantastiska menyer här på Dannegården, fortsätter Katarina Ivholt.
I skrivande stund förbereder man sig för hotellets ettårsjubileum under den nya ägarfamiljen. Därefter blir det gåsatider där Magnus Prössel träder fram i sin briljans, följt av Dannegårdens egen variant av det traditionella skånska julbordet.

Bygger egna koncept
Makarna Ivholt har en gedigen bakgrund inom modern design. Katarina och Ulf Ivholt har som exempel varit med och byggt upp Riedels varumärke i Sverige och det har satt sin prägel även på Dannegården, där man idag anordnar mycket exklusiva glasprovningar med Riedels glas. Katarina förklarar att varje druva har sitt eget glas, och att vinet smakar som allra bäst i rätt glaskupa.
– Det är kunskap som många först förbluffas av, men som blir en stor inspirationskälla och lite av en aha-upplevelse under själva evenemanget som vi kallar för glasprovning istället för vinprovning. Det är ett koncept som gör oss lite unika och som vi nu vidareutvecklar i framtida konferenspaket bland annat.
Dannegården har idag en liten kompletterande glasbutik i foajén, där gästerna bland annat kan köpa med sig de glaskupor som de fått bekanta sig med under glasprovningen.

Allt kretsar kring det familjära
Designintresset återspeglas även i rummen, som är smakfullt inredda i en balans mellan gammalt och nytt. För de nya ägarna har det även varit mycket viktigt att bevara den gamla skeppsredarvillans rustika charm, något som gör sig påmint i den rymliga loungen där gästerna kan känna sig som hemma, koppla av och umgås.
Dannegården har under det senaste året utvecklats till en mötesplats för såväl trelleborgare som för affärsresenärer och turister. Katarina Ivholt poängterar som avslutning att allt kretsar kring det familjära, att skapa en helhetsupplevelse utöver det vanliga. Då vävs enskilda värden som god sömn, familjär stämning och förstklassig mat ihop till en nära inpå oslagbar kombination.