Ons 6 jul / År 40 / Nr 3 2022

TietoEVRY, Karlstads mest internationella arbetsplats?

Det digitala samhället kräver en helt ny nivå av tjänster där kraven på datasäkerhet, användarvänlighet och tillgänglighet ökar hela tiden. TietoEVRY bygger framtidens uppkopplade samhälle, och för att klara det krävs spetskompetens som är en utmaning att hitta. TietoEVRY har 24.000 medarbetare i 20 länder varav cirka 330 personer i Karlstad.

Hos TietoEVRY arbetar man med utveckling och underhåll av olika typer av IT system och stora globala Telekomsytem. I många fall råder det knivskarp konkurrens kring de system och tjänster som utvecklas. Att hitta rätt kompetens till dessa projekt är ofta utmanande då konkurrensen är global.

Internationell arbetsplats
TietoEVRY samlar ett flertal olika discipliner under samma tak i Karlstad. Deras radioverksamhet är fortsatt stark i den globala konkurrensen. I denna verksamhet jobbar idag ca 180 personer och här utvecklar man framtidens mobila radiokommunikationslösningar för både 4G (LTE, Long Term Evolution) och 5G (NR, New Radio) med leveranser till hela världen.
– Telekom är en global industri som har satt en unik prägel på oss och vår verksamhet här i Karlstad. Vi har inte bara kunder världen över – vi har även kontor i många olika länder som t.ex. Kina, Polen, Tjeckien och Ukraina. Då vi har kontor och verksamhet runt om i världen och jobbar med globala kunder så har också vår personalstyrka kommit att få en väldigt internationell prägel med ett stort antal olika nationaliteter representerade hos oss berättar Anna-Karin Rangnitt, som tillsammans med Lennart Brodin, Per Borg och Johnny Kristiansson är ansvariga för radioverksamheten i Karlstad.
– Att vara flexibel, ha rätt kompetens och snabbt kunna ställa om efter kundens behov blir allt viktigare för att överleva i den hårda konkurrensen. Det är verkligen något som vi med stolthet kan säga att vi har lyckats bra med säger Johnny Kristiansson.
– Vi har en stark bakgrund inom telekom och vi erbjuder en häftig miljö att arbeta och utvecklas i. Förutom rätt teknisk grundkompetens är det viktigaste kravet att man behärskar engelska. Att inte ha svenska som modersmål är alltså inget hinder, vi är en internationell arbetsplats och vi samverkar med partners över hela världen, förklarar Lennart Brodin.

Utvecklar för framtiden
TietoEVRY engagerar sig i kompetensfrågan på många sätt, bland annat genom att vara synliga och aktivt marknadsföra både branschen och det egna företaget på platser där framtidens talanger rör sig. Men enbart teknikhöjd räcker inte för att kunna knyta framtidens medvetna IT-konsulter till sig.
– Det finns många andra värden som vägs in när man väljer arbetsgivare idag, speciellt inom vår bransch. De flesta vill kunna vara en del av något som främjar samhällsutvecklingen och det kan vi på TietoEVRY verkligen stå för, säger Anna-Karin.
Bland det viktigaste för TietoEVRY framöver blir att sprida kunskap om vad IT-branschen kan erbjuda och vad en medarbetare hos TietoEVRY kan jobba med, vilka roller som finns och hur man kan vara en del i en större leverans för ett bättre och mer hållbart samhälle. Att då kunna rekrytera globalt ger ett stort försprång.
– Vi är med och utvecklar lösningar som kommer att lanseras om några år. Vi är med och leder utvecklingen inom 4G och 5G. Om man vill arbeta i teknikens framkant så är TietoEVRY i Karlstad rätta stället, säger Per Borg avslutningsvis.