Sön 14 jul / År 42 / Nr 3 2024

Tillförlitlig kabelinfrastruktur från Nässjö

En global möjliggörare av samhällets mest grundläggande infrastruktur lever ett ganska anonymt liv i den lilla småländska bruksorten Nässjö. Det är relativt okänt bland allmänheten att de kablar som används för att bygga upp robusta infrastrukturer inom bland annat energi och telekommunikation utvecklas och tillverkas just här.

Draka Kabel Sverige har Nässjö som sitt huvudkontor. Här finns en expansiv utvecklingsavdelning som strävar efter att ligga steget före när det gäller utveckling av tillförlitlig kabelinfrastruktur för krävande miljöer. Omkring 180 personer arbetar med att producera kablar som blir en del av energi- och telekomnätverk världen över. Det är en ytterst spännande arbetsplats för den som vill vara med och bygga framtiden.

Utökade möjligheter med förvärv
Draka är en del av globala Prysmian Group, som i sin tur är världens största kabeltillverkare med närmare 150 års verksamhet. Nässjöbolaget kan således dra nytta av det stora företagets globala muskler när så behövs. Samtidigt ser man på Draka till att behålla ett starkt lokalt fokus där kundnytta, långvariga relationer och närhet präglar verksamheten.
Kabelinfrastruktur för gruvmiljöer, havskablar för energiöverföring mellan länder och högteknologiska kablar för övervakning av satelliter är bara en handfull exempel på vad som utvecklas och tillverkas inom Prysmian Group, varav en del tillverkas i Nässjö. I samband med ett större uppköp kommer gruppens cirka 20.000 medarbetare att få omkring 10.000 nya kollegor.
– Verksamheten i Nässjö kommer i samband med Prysmians förvärv av General Cable att få tillgång till ännu mer kunskap och ytterligare befästa sin roll som marknadsledande inom kabeltillverkning. Vi kommer att satsa mycket mer på utveckling och våra medarbetare kommer att få utökade möjligheter att bygga sin karriär hos oss – lokalt som globalt, säger Therese Rydholm, HR-chef på Draka Kabel Sverige.

Hög kunskapsnivå
Alla fabriker inom Prysmian är specialiserade. Draka Kabel i Nässjö opererar också inom ett visst segment – nämligen kablar för energi. Oavsett vilken typ av kabel som den svenska eller skandinaviska kunden efterfrågar så finns den inom gruppen.
– Kabeltillverkning förutsätter gedigen kunskap om den miljö som kabeln ska integreras i, kunskapsnivån är med andra ord mycket hög genom hela tillverkningen. Vi letar efter nya talanger som vill vara med och forma framtiden tillsammans med oss, fortsätter Therese Rydholm.
Produktionschefen Fredrik Johansson, som själv har ett långt förflutet inom branschen, beskriver Drakas fabrik i Nässjö som en mycket spännande arbetsplats med alla möjligheter för personlig utveckling.
– Här finns väldigt många olika roller. Allt från produktutveckling och prototyptester till konstruktion, tillverkning och kvalitetssäkring finns under samma tak. Företaget har mycket att erbjuda för teknikintresserade, med allt från traineeprogram till påbyggnadsutbildning för ingenjörer, berättar Fredrik Johansson.
Den som vill arbeta i en högteknologisk miljö och utveckla produkter som är grundläggande för att bibehålla en god levnadsstandard bör ta sig en extra titt på vad Draka kan erbjuda i Nässjö. Det kan mycket väl vara en väg in till en global karriär på hög nivå.