Jämtland lever gott på turism och hantverk under stora delar av året. Basen i näringslivet utgörs dock av ett antal industriföretag vars verksamhet rullar på året om. Ett av dem är världsledande Engcon, som grundades i Strömsund av uppfinnaren Stig Engström för drygt 25 år sedan.
Stig Engström tyckte att det var onödigt krångligt att gräva med skopor som inte kunde tilta och rotera och därmed komma åt i flera vinklar. Under flera år gick han och funderade på hur man skulle kunna effektivisera arbetet genom att introducera teknik för bättre rörlighet.
Svaret kom i form av tiltrotatorn – en uppfinning som enkelt kan beskrivas som grävmaskinens handled. Tack vare tiltrotatorn får man ut mer prestanda ur samma maskin – grävjobbet går snabbare och är betydligt säkrare med en tiltande och roterande skopa.
Bortom early adopters
Tiltrotatorn är mer eller mindre standard idag. I alla fall på den svenska marknaden.
– Nu ser vi att tiltrotatorn gör karriär bortom så kallade early adopters. I Sverige och större delen av Norden är de flesta grävmaskiner redan utrustade med en tiltrotator och nu växer intresset i övriga Europa, berättar Krister Blomgren, vd för moderbolaget Engcon Holding.
Det som en gång startade i liten skala av en entreprenör med innovationsanda har under åren utvecklats till en världsledande och fortsatt expanderande koncern. Idag har Engcon flera tillverkningsbolag i andra länder, men all produktutveckling samt slutmontering av tiltrotatorer sker fortfarande i Strömsund.
– Vi ska behålla verksamheten lokalt så långt det går eftersom all kunskap finns här. Många medarbetare har varit med länge och deras erfarenhet är en stor del av vår framgång, säger Stig Engström, som idag är vd för Engcon Nordic.
Framtiden är global
För tiltrotatorn är framtiden global. Det finns planer på att expandera mot Nordamerika i närtid, samtidigt som man flitigt bearbetar den europeiska marknaden.
– Vi kommer att presentera tiltrotatorn på mässor i USA för att skapa intresse på riktigt stora marknader. Om vi kan fånga upp intresset tidigt så kan våra tiltrotatorer mycket väl utvecklas till standard även där, menar Krister Blomgren.
I dagsläget finns det flera företag som också utvecklar tiltrotatorer för världsmarknaden och tre av dem råkar också vara svenska aktörer. Tillsammans med dem söker Engcon skapa förståelse för vilken skillnad tiltrotatorn gör för grävarbetet.
– I Sverige är över 90 procent av alla grävmaskiner i vår viktklass utrustade med en tiltrotator. I världen är det som jämförelse kanske någon procent – så det finns verkligen en jättemarknad för oss att bearbeta tillsammans, konstaterar Stig Engström som avslutning.