Sön 4 dec / År 40 / Nr 5 2022

Tornets långsiktighet uppskattas av såväl hyresgäster som arkitekter

Tornet skapar levande kvarter med trivsamma och miljöanpassade hem. Att bygga för att sälja av och räkna hem vinst är inget för Tornet, som istället satsar långsiktigt genom att själva behålla och förvalta hyresrätter i attraktiva tillväxtområden. Det är en modell som verkligen håller i längden.

Fastighetsbolaget Tornet ser till alla aspekter av hållbarhet när man utvecklar nya bostadsområden.
– Som utvecklare av hyresrätter har vi på Tornet en tydlig roll inom samhällsbyggnad, där vi dels ska skapa utrymme för gemenskap och trygghet i hemmet, och dels skapa offentliga rum för nya möten och ökad integration. Samtidigt ska det vara trygga områden med mycket grönska och plats för rekreation, säger Henrik Oretorp, projektchef.
Det finns många nybyggaridéer hos Tornet. Verksamheten etablerades i Malmö, där huvudkontoret också finns. Med åren har fastighetsbolaget vuxit i strategiska tillväxtområden, gärna kring större städer som Malmö, Stockholm och Göteborg. Framtidsvisionen är nu att utveckla ett växande bestånd i södra och mellersta Sverige.

Hyresgäster nöjda med Tornet
Hyresgäster vittnar gärna om att Tornet förverkligar idéer och att fastighetsbolaget står för det man säger att man ska göra. David Peter, som bor i en ljus och trevlig lägenhet i en av Tornets fastigheter i västra Göteborg tillsammans med sambon Malin och sonen Elton, upplever att Tornet är en fastighetsägare som verkligen bryr sig och som tänker till lite extra kring trivsel och social hållbarhet.
– Vi har bott här i nästan fem år nu och trivs mycket bra både i lägenheten och i området. Vi har i princip allt vi behöver inom gångavstånd, säger David Peter, som tar emot Henrik Oretorp på besök hemma i familjens lägenhet en förmiddag i slutet av november 2018. David har till och med sin verkstad och arbetsplats bara en kort promenad från bostaden.
David och Malin flyttade först in i en av grannlägenheterna i den nybyggda fastigheten, och i takt med att familjen utökades sökte de något större. Att möjligheten öppnades i det egna kvarteret och dessutom hos samma fastighetsägare såg de mycket positivt på.
– Vi är mycket nöjda med Tornet och ville bo kvar i området. Att vi fick möjligheten att flytta in i en större lägenhet i samma hus är fantastiskt – det underlättar vardagspusslet och vi behöver inte se oss om efter nya stråk för rekreation eller annat, säger Malin, som har fått många vänner i kvarteret.
Det är inte bara området som är fördelaktigt. Både Malin och David påtalar att Tornet som värd verkligen sköter det dagliga och ser över fastigheten på ett sätt som talar för långsiktighet och ett hållbart förvaltande.
– Om något dyker upp så vet man som hyresgäst att fastighetsvärden kommer och åtgärdar problemet snabbt, tillägger David.

Hållbara bostäder utan restriktioner
Efter besöket hos familjen Peter sammanstrålar Henrik Oretorp med arkitekten Sten Jonson som gärna pratar om tankarna bakom utvecklingen av flera av Tornets fastigheter, bland annat i Göteborgsregionen, där han själv varit inblandad i flera projekt.
– Det är klart att det känns extra givande att få vara med och utveckla bostadsområden som andas hållbarhet och där långsiktigheten är påtaglig, säger Sten, som även betonar att Tornet är ett i branschen relativt nytt bolag och som sådant präglas av mycket nya idéer och tankar.
Tornet måste liksom alla andra fastighetsbolag tävla om att få mark och just tävlingsdelen gör att man utvecklas hela tiden inom alla aspekter av hållbarhet.
– Tillsammans med Tornet har vi tagit fram en plan för hur det ska göras, fortsätter Sten, som refererar till programmet Hållbar stadsbyggnad och arkitektur. I programmet finns anvisningar om hur man skapar bostäder för en mer hållbar livsstil, ökad mångfald och bättre resurshushållning med ny teknik, bland annat.
För arkitekterna gäller det att ligga steget före och hämta in kompetens som behövs för varje enskilt projekt.
– Det finns ingen gammal tradition att ta hänsyn till i Tornet, och det gör att vi kan vara kreativa och rita framtidens hållbara bostäder utan restriktioner. Det ser vi verkligen fram emot, säger Sten Jonson.