Ons 24 jul / År 42 / Nr 3 2024

Tradition möter nytänkande när KGM utvecklar idrottsutrustning för nästa generation

Det småländska familjeföretaget KGM AB är sannolikt en av Europas mest heltäckande leverantörer av utrustning för gymnastikhallar och utomhusidrott. I närmare 100 år har den här typen av utrustning tillverkats i Hultsfred. KGM ser till att tradition möter nytänkande i utvecklingen av idrottsrelaterad utrustning för nästa generation.

För KGM är outsourcing inget alternativ. Som en av Europas äldsta tillverkare av utrustning för gymnastikhallar, gym och utomhusidrott har KGM ett värdefullt arv att förvalta. Kunskapen finns djupt rotad i den småländska myllan, och att flytta på tillverkningen skulle innebära en förlust av den.
– Det är klart att det finns konkurrens från lågkostnadsländer, men vi vet att vi håller en oslagbar kvalitet. Vi har samlat på oss mycket kunskap under åren och den är nog svår att kopiera, menar Mattias Engqvist, vd för KGM.
För att vara konkurrenskraftiga satsar man hellre på att effektivisera tillverkningsprocessen.

Allt för en modern gymnastikhall
Dagens KGM är en välinvesterad fabrik för tillverkning av allt som behövs för att utrusta en modern gymnastikhall. Dessutom finns ett brett sortiment av utrustning för utomhusidrott, lek och fritid. KGM sköter inte bara tillverkningen – företaget ser också till att bistå med kontroll och inspektion av gymnastikhallar över hela Sverige.
– Om man ser till skolidrott så är det väldigt strikt reglerat vad som får köpas in och vilka material som får användas i produkterna. Gymnastikhallar ska även besiktas med jämna mellanrum, och eventuella brister måste åtgärdas för att hallen ska få fortsätta användas. Vi kan hjälpa till med allt från själva kontrollen till de nödvändiga åtgärderna, förklarar Mattias Engqvist.
KGM har kunder över nästan hela Sverige. Många kommuner står i beredskap att renovera skolor och idrottshallar, och det byggs även nya skolor på många håll. KGM är en kostnadseffektiv och pålitlig partner i att utveckla gymnastikhallar som håller över tid, med utrustning av högsta kvalitet och med respekt för miljön.

Behåller jobben lokalt
KGM värnar om det lokala perspektivet och att behålla jobben lokalt. Det är också starkt förknippat med att vara långsiktigt hållbar, lika viktigt som att välja hållbara material. De produkter som KGM tillverkar bidrar till en bättre hälsa, att vara aktiv ger en bättre grundhälsa, och därför finns det ett stort socialt engagemang också.
– Vi ska vara förstahandsvalet när det gäller gymnastikhallar och relaterad utrustning. Vi är familjeföretaget som utvecklar kvalitetsprodukter för nästa generation – och vi kommer att fortsätta investera i vår anläggning här i Hultsfred för att även i framtiden vara det självklara valet, säger Mattias Engqvist.