Fre 24 maj / År 42 / Nr 1 2024

Trelleborgshem gör sin största satsning sedan Miljonprogrammet

Det var med stor glädje och stolthet som Trelleborgshem i slutet av augusti symboliskt satte spaden i backen på Sockerbrukstomten. Det var nämligen början på det allmännyttiga bostadsbolagets största projekt sedan Miljonprogrammet. Trelleborgshem har dessförinnan lyckats klämma in en nominering till Samhällsbyggnadspriset för det färdigställda kvarteret Sjöjungfrun.

Det händer mycket i Trelleborg nu. Som en av Sveriges viktigaste hamnar har Trelleborg alltid präglats av tillväxt, inte minst i anslutning till industri och logistiktunga verksamheter, men nu tycks utvecklingen gå i allt snabbare tempo och omfatta allt fler näringsgrenar.
– Vi måste ta vara på alla möjligheter för att utveckla Trelleborg ännu mer. Att främja bostadsförsörjningen är nog en av de viktigaste uppgifterna och här ser vi att det kommunala bostadsbolaget spelar en central roll, säger Pia Jönsson, vd på Trelleborgshem.
Att få igång flyttkedjorna är avgörande för att skapa en attraktiv och bred bostadsmarknad och därmed även avgörande för hela kommunens attraktionskraft. Därför är det också en av Trelleborgshems viktigaste uppgifter att se till så att fler bostäder byggs och att tillgängligheten förbättras.

Det största sedan Miljonprogrammet
I Trelleborg kretsar mycket kring förtätning. Det finns ett antal centrumnära industriområden som kan omvandlas till framtida bostadsområden. Här börjar Trelleborgshem med Sockerbrukstomten där gammal industrimark ska saneras och omvandlas till ett helt nytt, attraktivt bostadsområde med drygt hundratalet nya lägenheter.
– Det kommer att ge området nytt liv och är dessutom ett mycket välkommet tillskott på Trelleborgs bostadsmarknad. Vi räknar med att kunna börja bygga under nästa år och att de första lägenheterna kan stå inflyttningsklara till början av 2016. Hela området omfattar för Trelleborgshems del 133 nya hyresrätter som kan stå färdiga till 2017, berättar Pia Jönsson.
Sockerbrukstomten blir de facto Trelleborgshems största projekt sedan Miljonprogrammet. Innan arbetet påbörjades på Sockerbrukstomten har Trelleborgshem dessutom färdigställt 43 nya lägenheter i kvarteret Sjöjungfrun, en byggnation som man dessutom blev nominerad till
Samhällsbyggnadspriset för.
Kvarteret ligger mitt i centrum och är byggt i tre sammanhängande huskroppar med garage i markplan och utemiljön en våning upp. Av de 43 lägenheterna är åtta så kallade LSS-lägenheter vilket markerar Trelleborgshems strävan efter att tillhandahålla bostäder som passar alla målgrupper.

Fler centrumnära bostäder
Eftersom fler vill bo centralt och dessutom gärna nära havet så planeras det även långsiktigt för uppbyggnad av helt nya stadsdelar. Bland annat i det gamla hamnområdet som frigörs nu när hamnen får ett nytt läge.
– I framtiden kan vi kanske tänka oss att det gamla hamnområdet får tusentals nya invånare, säger Pia Jönsson. Det är i alla fall ingen omöjlighet eftersom det tillhör en strategi som redan finns med i kommunens översiktsplan. Dock är det för tidigt att säga vilken roll Trelleborgshem kommer att spela just här, hur många bostäder det blir och så vidare.
Ett mer konkret projekt är planeringen av ett nytt livsstilsboende med gemensamma ytor som ska byggas in i Trelleborg ABs tidigare konferenscenter.
Hela området såldes till Trelleborgshem för några år sedan och planeringsarbetet har pågått sedan dess. I byggnaden kommer bland annat sporthallen att behållas. Det kommer också att utvecklas olika ytor för samvaro och övernattningslägenheter. Dessutom skall yteffektiva lägenheter byggas i anslutning till detta.