Fre 14 jun / År 42 / Nr 1 2024

Trotjänarna blir delägare – en nystart för Ventex

Ventex Entreprenad AB i Sölvesborg erbjuder totallösningar när det gäller ventilation och luftbehandling.
Och nu öppnar ägaren och vd:n Jörgen Granath för fler ägare.
– Det blir en nystart att släppa in fyra trotjänare som delägare i företaget, säger Granath.

Jörgen Granath startade Ventex Entreprenad AB 1999 efter det att Ventex Sweden AB såldes. Ventex Sweden var tillverkare av ventilations produkter och har funnits på marknaden sen 1978.
Ventex Entreprenad jobbar med allt från ritning och konstruktion till installation och besiktning. Huvudkontoret ligger i Sölvesborg men det finns också ett kontor i Karlskrona och i Färjestaden på Öland.
Företaget är rikstäckande och har idag 25 medarbetare. Fyra av dessa, Per Björklund, Ulf Pettersson, Fredrik Nilsson och Anders Nilsson, har arbetat mellan 10 och 15 på Ventex och erbjuds nu varsin ägardel i företaget där Jörgen Granath är huvudägare.
– Jag tror att detta breddar vår verksamhet ytterligare och att engagemanget för företaget ökar, säger Granath. Det är också ett sätt att behålla kompetenta personer inom företaget.

Egen tillverkning
Ventex utför ventilationsjobb på allt från villor och lägenheter till stora industrier och en stor fördel är att de har egen tillverkning av vissa av komponenterna samt rektangulära kanaldetaljer i egen verkstad till sina ventilationslösningar.
Just nu har företaget mycket i pipeline. Ventex ansvarar för ventilationsdelen till Sveriges största bostadsprojekt Trygga Boendet och det innebär att man kommer att leverera ventilation till ca 500 nya lägenheter i Sverige om året. Bland annat kommer Ventex att förse 180 lägenheter i Umeå med ventilation.
Det nya köpcentret i Sölvesborg där Ventex ansvarar för ventilation, kyla samt värme i lokalerna där bland annat Burger King, Jem & Fix samt Dollarstore kommer att öppna, är ett annat stort Ventexprojekt, liksom Östralycke i Karlshamn där ett äldreboende totalrenoveras i 3 etapper med bland annat modern ventilation med kyla för dom boende.

Värnar om personalen
Ventex gör också ventilationsjobb inom industrin exempel vis Volvo Cars, Ifö Sanitär, Södra cell, bara för att nämna några exempel. Ett brett spektra med andra ord hos ett företag där alla montagejobb utgår från huvudkontoret i Sölvesborg.
– I och med att vi expanderar behöver vi rekrytera människor på montage samt på administrationssidan där en kalkylator för närvarande är högst på önskelistan. Det viktigaste är oftast inte vad som står i ett cv utan att man är rätt person för att kunna smälta in i gruppen. Vi utbildar mycket internt. Personalen är det viktigaste för oss, säger Jörgen Granath.
Granath som jobbat med ventilation i över 30 år säger att marknaden förändrats över tid – precis som den gjort i många andra branscher och det gäller att följa med och inte stanna upp och känna sig färdig, ett företag får aldrig stå stilla i sin utveckling.
– Vi är väldigt duktiga på konstruktion av ventilationsanläggningar men vi har också specialkompetens inom till exempel brand. Vi är bland annat med och jobbar tajt med våra leverantörer för att ta fram och utforma produkter som vi kan använda i våra konstruktioner så som exempelvis spjäll som hindrar spridning av brandrök. Så visst är vi mångsidiga, säger Jörgen Granath.