Sön 26 maj / År 42 / Nr 1 2024

Tullängsskolan knäcker ungdomsarbetslöshet

Som Teknikcollege har Tullängsskolan en väletablerad samverkan med näringslivet i och omkring Örebro. Över 120 regionala företag samarbetar med skolan regelbundet. Skolans vision är att vara en modern teknisk gymnasieskola som erbjuder högskolebehörighet, yrkesbehörighet samt möjligheten att starta eget under eller direkt efter gymnasietiden.

Tullängsskolan var först i Sverige som certifierat Teknikcollege 2006. Framgångsmodellen spreds därefter till många andra skolor landet över som ville ta del av möjligheten att knyta skolans verksamhet till näringslivets behov. Det ger resultat, som Teknikcollege har Tullängsskolan lyckats skapa en stabil grund för långsiktig samverkan med många av regionens största arbetsgivare.

En väg in – tre vägar ut
Rektor Mikael Blom förklarar att Tullängsskolan särskiljer sig från andra genom att man tidigt tydliggör att det finns en väg in och tre vägar ut från skolan. Han syftar på möjligheten att läsa vidare på högskola och universitet, att eleverna är anställningsbara direkt efter gymnasietiden samt den tredje möjligheten där skolan genom att satsa på entreprenörskap banar väg för eget företagande.
– Entreprenörskap har blivit en integrerad del i alla program på skolan. Vi har många framgångsrika exempel på elever som startat egna verksamheter baserat på sina projektarbeten redan under studietiden, informerar Mikael.
Ett av de mest uppmärksammade är laget.se, som levererar hemsidor till idrottsklubbar över hela Sverige.
– Många av våra elever driver UF-företag. Det ser vi också som ett kvitto på att vi lyckas rota entreprenörskap som en möjlighet för framtiden.

Kampen mot ungdomsarbetslösheten
Tullängsskolan har cirka 1200 elever fördelade på sju program. Teknikprogrammet är störst. Skolan är dessutom Riksgymnasium för döva och hörselskadade samt Elitidrottsgymnasium.
– Vi har skapat en bra mix med ett rikt utbud av kurser som ger högskolebehörighet samt yrkesinriktade kurser. Att våra elever får välja precis det de är intresserade av bidrar till framgång i studierna, menar Mikael.
Efter gymnasietiden finns alla möjligheter att fördjupa sig inom vilket område man vill, de högskoleförberedande kurserna öppnar dörren till nästan vilket högskoleprogram som helst.
– På Tullängsskolan har vi skapat ett utbud som tillsammans med vår kultur och miljö bidrar till att eleverna klarar sig bra med fina resultat. Det ser vi som en ren framgångsfaktor i kampen mot ungdomsarbetslösheten, säger Mikael Blom.