Mån 4 mar / År 42 / Nr 5 2023

Ulricehamn – för den naturfrälste äventyraren och den bekväma semesterfiraren

Sverige blir allt mer populärt som resmål. Besöksnäringen är den snabbast växande näringen i landet, nästan vart femte jobb skapas inom den. Naturupplevelser rankas högt, speciellt när allt fler prioriterar hälsa och avkoppling till följd av den nya tidens livsstil. Ulricehamn är en mycket bra plats att börja på.

Vid sjön Åsundens norra strand, ett stenkast från Ulricehamns stadskärna, ligger anrika Prångens Camping. Här har generationer av semesterfirare samlats sedan 1940-talet för att njuta av strandliv och umgänge i en gemytlig miljö. Idag erbjuds 140 campingplatser och 27 stugor vid campingen.

Nya och gamla traditioner
Mycket av den gamla semestertraditionen lever kvar med högtryck under sommarhalvåret, men numera är Prångens Camping en anläggning som har öppet året runt. Det är mycket tack vare Ulricehamns satsningar på vinterturism, med utveckling av spår och anläggningar för både alpin- och längdskidåkning. I år gick världscupen i längdskidåkning av stapeln i Ulricehamn, som exempel.
– Vintersäsongen är numera nästan lika stor som sommarsäsongen. Många väljer att campa med egen husvagn här eller hyra någon av våra stugor under vintern för att dra nytta av de fina skidspåren. Vi ser en förändring i semesterfirandet och det anpassar vi vårt erbjudande efter också, säger Jimmy Blomberg, som driver Prångens Camping tillsammans med Sofia Rosell.
För snart tio år sedan byggdes ett kallbadhus intill campingen för att ta vara på de nya möjligheterna med vinterturism. Det visade sig bli en god investering som utan tvekan höjer stämningen i området under vintern.

Växer med närturism
Ulricehamns besöksnäring har utvecklats kraftigt under de senaste åren, mycket tack vare ett större intresse för närturism. Inom en radie på cirka tio mil bor det omkring två miljoner människor – en fantastisk tillväxtpotential för en attraktiv camping, med andra ord.
– En stor förändring mot förr är att fler vill skapa kvalitetstid även mellan semestrarna. Vi har många återkommande gäster under helgerna under i stort sett hela året, berättar Sofia Rosell.
Man förstår varför fler längtar till Ulricehamn och Prångens Camping. Läget vid sjön är bästa tänkbara, och sjön i sig med sitt långgrunda klara vatten är kanske en av Sveriges vackraste. Efter ett dopp i sjön promenerar man snabbt in till stadskärnan utmed den behagliga strandpromenaden, kanske för att njuta av något gott i en av stadens hemtrevliga restauranger eller caféer.

Något för alla
För den som söker lite mer fart har Ulricehamn mycket att erbjuda som cykelstad. Faktum är att Ulricehamn blir allt mer känt för sina fantastiska cykelleder. Banan runt Åsundens östra strand har fått riksintresse och den asfalterade 15 mil långa banvallen, omgiven av grönska, är också mycket populär.
– Vi är mycket stolta över att vara en del av Ulricehamns rika utbud för besökare, både från närområdet och från övriga Sverige samt till och med norra Europa. Här finns det verkligen upplevelser för alla – under hela året, avslutar Sofia Rosell med.