Sön 26 maj / År 42 / Nr 1 2024

Unika upplevelser året om på Söderslätt

Söderslätt är slättlandskapet i Skånes sydvästra hörn. Här möts ett bördigt jordbrukslandskap, långsträckta stränder, ett rikt kulturlandskap samt trolska sjö- och backlandskap på en relativt liten yta. På Söderslätt finns något för alla åldrar, intressen och smaker baserat på skånska traditioner kring mat och upplevelser. Naturen är en upplevelse i sig, men duktiga entreprenörer har även lyckats skapa något unikt som speglar Skånes arv oavsett årstid.

Närheten är påtaglig på Söderslätt. Trelleborg med sin exotiska palmallé bjuder på stadens breda utbud av kultur, nöje och shopping. Bara en cykeltur från stadens puls lever den skånska landsbygden upp till myten om sig själv med charmiga korsvirkeshus och en kyrka i varje by. Copenhagen Airport, Malmö Airport, Öresundsbron och Trelleborgs Hamn skapar många vägar in och ut i världen och gör området tillgängligt för långväga gäster.

Framstående matregion
Ungefär hälften av den svenska livsmedelsindustrin finns i Skåne. Enligt Petra Strandberg, turism- och marknadsansvarig på Trelleborgs kommuns Utvecklings AB, märks den starka odlar- och mattraditionen tydligt i utbudet på Söderslätt där det genuina skånska möter nya smaker i spännande kombinationer.
– Mat och dryck har alltid varit viktiga inslag i den skånska traditionen. Om du vill smaka de lokala delikatesserna så ska du leta efter märkningen Närproducerat Söderslätt som samlar odlare, matproducenter, gårdsbutiker, restauranger och caféer i ett samarbete kring lokala produkter.
Det sydliga klimatet har gjort att vingårdar med odlingar, konferensmöjligheter och vinprovning etablerat sig som exotiska inslag i landskapet. Vinmässa och vinprovningar där de skånska smakerna förstärks är årligen återkommande evenemang på Söderslätt.

Riktmärken för kultur och historia
På Söderslätt finns tre anrika slott som fungerar som skarpa riktmärken för Skånes kultur och historia. Svaneholms slott firar de traditionella högtiderna med en hög erkänd gastronomisk profil och är öppet för allmänheten. Torups slott ligger i den vackra Bokskogen med rekreation och golfbanor. Jordberga slott bjuder på stämningsfull julmarknad och har precis öppnat Jordberga Parkhotell där slutna sällskap hyr hela anläggningen komplett med egen kock.
Söderslätt är ett gammalt kulturlandskap där människor levt och verkat i tusentals år. Staden Trelleborg har fått sitt namn efter den vikingatida ringborg som är rekonstruerad i centrum. Varje sommar hålls här ”Slaget om Trelleborgen”, en vikingafestival med marknad. I Höllviken finns Fotevikens museum – världens enda försök att rekonstruera en vikingastad komplett med boningshus som byggts efter arkeologiska fynd.

Med naturen som utgångspunkt
På Söderslätt finns dessutom mer eller mindre världsunika möjligheter för den som är intresserad av djur och natur. Här finns Smygehuk, Sveriges sydligaste udde. Varje år samlas flyttfåglar på väg mot sydligare breddgrader kring Falsterbo och vid sjöarna som därmed har blivit en av Europas mest besökta platser för ornitologer och fågelskådare.
På Söderslätt finns dessutom några av Sveriges och kanske även norra Europas finaste golfbanor. PGA of Swedens banor i Svedala är kända världen över, bland annat för den fantastiska naturupplevelsen som förknippas med banorna och dess omgivning. Under milda vintrar erbjuder många banor sommargreener året om, något som annars kan vara svårt att hitta på nordliga breddgrader. Återigen ett exempel på hur Skåne och Söderslätt utmärker sig som ett levande upplevelsecentrum oavsett årstid.