Lör 22 jun / År 42 / Nr 3 2024

Unika värden vidareutvecklas på Voxnadalens gymnasium

På Voxnadalens gymnasium i Edsbyn i Ovanåkers kommun drivs ett av Sveriges mest framgångsrika industritekniska program. På många håll i landet har intresset för det industritekniska programmet dalat under flera år, men i Edsbyn har man lyckats bryta trenden genom att utöka samarbetet med det lokala näringslivet. Rektor Christer Andersson är mycket nöjd med de senaste årens utveckling.

De yrkesförberedande programmen har sammantaget mycket färre sökande än de högskoleförberedande. Uppskattningsvis söker ungefär 25-30 procent av Sveriges blivande gymnasieelever till yrkesförberedande program, och andelen som söker industritekniska programmet är nationellt sett försvinnande liten.

Vill behålla jobben lokalt
Eftersom det i och omkring Ovanåkers kommun finns en stor andel industritekniska företag är det också här de flesta av jobben finns. För att behålla jobben lokalt satsar Voxnadalens gymnasium på ett utökat samarbete med kommunens industriföretag inom ramen för Teknikcollege, däribland Metallprodukter AB i Edsbyn som tillhandahåller anpassade lokaler för undervisning i bland annat svets- och maskinteknik.
– Då undervisningen nu bedrivs vägg i vägg med Metallprodukters tillverkning finns många synergieffekter som gynnar både skolan och företaget. Våra elever får en starkt verklighetsförankrad undervisning från dag ett, och får ofta vara med och färdigställa riktiga produkter mot kund, berättar Christer Andersson.
Tack vare samarbetet finns goda möjligheter för eleverna att få sommarjobb och så småningom fast anställning i något av de lokala industriföretagen, varav Metallprodukter är ett. Det är nästan en garanterad väg till jobb för den som skött sina studier väl.

För bandytraditionen vidare
Voxnadalens gymnasium särskiljer sig när det gäller företagskontakter, och har dessutom fler unika värden att stoltsera med. Skolan är nämligen den enda i Sverige med en Bandyakademi, samarbete med Edsbyns IF, där nationell idrottsutbildning i bandy är en del. Det är egentligen inte så konstigt att en sådan utbildning ska finnas just här – Edsbyns IF spelar i elitserien sedan många år och anses vara ett av Sveriges bästa bandylag.
– Bandyn är en stark tradition som vi på Voxnadalens gymnasium gärna vill ta vara på och vidareutveckla för framtiden. Vi har också fotboll, handboll, golf och e-sport som tillval men endast som lokala idrottsutbildningar. Det är möjligt att även de kan utvecklas för framtiden, funderar Christer Andersson.

Attraktiv skola för framtiden
Voxnadalens gymnasium har även en stark internationell prägel med många väletablerade samarbeten utomlands. Ett av dem är ett långvarigt samarbete med en partnerskola i Sydafrika som man besöker varje år. Skolan stöttar också olika verksamheter utomlands som exempelvis barnhem. Som certifierad FN-skola bedriver Voxnadalens gymnasium även projekt kring det, många elever är involverade i solidaritetsarbete av olika slag.
– Vi har många unika värden att förvalta och inte minst vidareutveckla. Vi kommer inte att starta upp något nytt program i närtid, men vi kommer att vässa vår kompetens inom det vi har. Vi ska vara en attraktiv skola för framtiden här i Ovanåker och Hälsingland, säger Christer Andersson avslutningsvis.