Fre 14 jun / År 42 / Nr 1 2024

Unikt i Europa, med inspiration från hela världen

När projektledare Fredrik Wallin ombeds jämföra Inre hamnen i Norrköping med liknande projekt runt om i världen lyfter han istället fram det som gör projektet så unikt: de levande kvarteren, mångfalden i arkitekturen, hur vattnet leds in i stadsdelarna. “Folk kommer resa till Norrköping för att få uppleva den här miljön”, säger han.

– Vi har valt en helt egen väg i Norrköping – framför allt jämfört med liknande projekt i Sverige. Här tar vi verkligen tillvara på hamnkänslan, vattnet, det historiska arvet och ambitionen att bygga “riktig stad”, en stad som lever dygnet runt.
– Ska man jämföra med något annat måste man ta sig till exempelvis Hamburg eller Rotterdam, men även i de fallen törs jag säga att vi valt en helt egen väg. Jag tror att vi kommer få hit en hel del besökare från runt om i världen som kommer hit bara för att uppleva den här nya stadsdelen.
Levande kvarter
Under samtalet med Fredrik lyfter han fram just begreppet “riktig stad” vid flera tillfällen. I en riktig stad ska det gå omkring människor längs gatan. Det är viktigt att det finns både arbetsplatser, boende och besöksmål.

Vattnet är en av de stora kvaliteterna
Vattenspegeln och de djupa, farbara kanalerna kommer att bli ett av Inre hamnens stora dragplåster.
– Människor har en stark dragningskraft till vatten. Sjöutsikt och waterfront-lägen är något som i alla tider har värderats högt. Kanske handlar det om en frihetskänsla.
– Vi kommer att utnyttja vårt läge vid vattnet till fullo. Vi vill ha bad, strandrestauranger, båtliv, kanotuthyrning och kajpromenader.

Nordens bästa arkitekter
Ett annat sätt som Inre hamnen kommer särskilja sig gentemot liknande projekt är den stora variationen i arkitekturen.
– Vårt mål var att få Nordens bästa arkitekter engagerade i Inre hamnen. Och här har vi verkligen lyckats. Vi har gett byggherrar och arkitekter en enorm frihet, med värdeord och paletter istället för meterlånga kravspecifikationer.
– Varje byggnad kommer vara fantastisk. Men det är samspelet husen och kvarteren emellan, med landskapsarkitekturen, vattnet, invånarna, besökarna och verksamheten som kommer skapa en fantastisk helhet, avslutar Fredrik Wallin.