Unionen är Sveriges största fackförbund på den privata arbetsmarknaden och även landets största tjänstemannaförbund med över en halv miljon medlemmar.
– Tack vare vår storlek har vi kraft att bilda opinion och driva viktiga frågor, både på riksplanet och regionalt, säger Mia Aho Wahlberg, regionchef på Unionen Gävleborg.
Förbundet har 570.000 medlemmar, varav mer än 30.000 förtroendevalda på över 65.000 arbetsplatser.
Unionen Gävleborg, som har sitt kontor i Gävle, har cirka 13.000 medlemmar. Många chefer är medlemmar och en stor del har utbildning från högskola eller universitet.
– Vi har 1600 chefer som medlemmar i Gävleborg och totalt cirka 100.000 i hela landet. Vi jobbar tillsammans med Unionen i Uppland och Dalarna när det gäller chefsfrågor och har en s.k. chefsdag en gång om våren och en gång om hösten. Där har vi aktiviteter och utbildningar om allt från arbetsrättsfrågor till droger, berättar Bosse Rossander, ombudsman för chefer på Unionen Gävleborg.
Visionen för Unionen är ”tillsammans är vi den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet”.
Namnet Unionen symboliserar förbundets styrka, gemenskap och enighet och ska föra tankarna till det engelska ordet fackförbund.
Inkomstförsäkring
En kraftfull inkomstförsäkring ingår i Unionens medlemskap. Inkomstförsäkringen gör att man tillsammans med a-kassan kan få upp till 80 procent av sin tidigare lön efter skatt.
Medlemmar i Unionens a-kassa fick en sänkt avgift den 1 januari 2014. Den nya avgiften är 97 kronor per månad. Sänkningen beror på att den så kallade arbetslöshetsavgiften togs bort.
Nära relationer med medlemmarna är viktigt för Unionen.
– Förra året gjorde vi 600 företagsbesök för att träffa våra medlemmar. Då får de chansen att ställa frågor om arbetsmiljö, anställningsvillkor och förbundets erbjudanden och det är mycket uppskattat, säger Mia Aho Wahlberg.
Högst arbetslöshet
Gävleborg har den högsta arbetslösheten och den lägsta utbildningsnivån i landet, vilket gör att utbildning/utbildningsplatser på bland annat högskola blir viktiga aktörer för länet.
– Vi vill vara med och påverka utbildning för att gynna både befintliga och blivande medlemmar. Dessutom är det viktigt för företagen och invånarna i regionen att vi har ostkustbanan med dubbelspår. Man kan frakta gods på ett miljömässigt sätt och våra medlemmar kan lätt ta sig till och från jobbet, säger Mia Aho Wahlberg.
Att gå i pension innebär inte att man automatiskt säger upp sitt medlemskap i ett fackförbund.
– Många väljer att vara kvar i vårt förbund och det tyder ju på att de trivs och gillar det vi gör. Vi har två mycket aktiva seniorföreningar i länet, berättar Bosse Rossander.
Många fördelar
Det finns många fördelar för tjänstemän att vara med i Unionen.
– Vi finns bara på den privata arbetsmarknaden, vilket gör att medlemmarna känner igen sig i verksamheten. Dessutom har vi nära till medlemmarna eftersom det finns regionkontor i varje län, säger Bosse Rossander.
Under 2013 ökade medlemsantalet i Unionen och man börjar nu närma sig 600.000 medlemmar. I Gävleborg tillkom ytterligare cirka 2000 medlemmar under 2013.