Sön 14 jul / År 42 / Nr 3 2024

Unionen hakar på utvecklingen

Arbetsmarknaden förändras och då vill Unionen i Gävleborg hänga med.
– Vi vill vara ett modernt fackförbund, säger Håkan Danielsson Wahl, regional opinionsbildare i regionen Uppland, Gävleborg och Dalarna.
Unionen är ett fackförbund för tjänstemän inom den privata sektorn och har 12.000 yrkesaktiva medlemmar i Gävleborg och totalt över 600 000 medlemmar i Sverige. Unionen i Gävleborg innefattar landskapen Gästrikland och Hälsingland samt Älvkarleby i norra Uppland.
Nu vill Sveriges största fackförbund spela en viktig roll i takt med att arbetsmarknaden förändras.
– Det växer bland annat fram digitala plattformar och i kombination med att anställningsformerna ändras så gäller det att även de sociala skyddsnäten hänger med, säger Håkan Danielsson Wahl.

Psykiska ohälsan ökar
Ett exempel på frågor Unionen jobbar med är att se över skyddsnäten för egna företagare, att alla ska förstå vikten av att teckna kollektivavtal och att det ska finnas en policy för återhämtning – helst inom varje företag.
– Den psykiska ohälsan ökar och arbetsgivarna måste bli medvetna om problematiken. Vi vill lyfta fram de här delarna utan pekpinnar och vi tycker exempelvis att det ska finnas en policy för hur nåbar man ska vara. Ska man läsa jobbmejl på fritiden eller vara tillgänglig på jobbmobilen när man är ledig, säger Håkan Danielsson Wahl.

Vill påverka politikerna
En annan fråga som Unionen brinner för är kompetensutveckling. Där vill man påverka politiker som i sin tur ska påverka företag till att kompetensutveckla. Kanske genom skattelättnader.
– När ett företag går bra har man inte tid att kompetensutveckla och när det går dåligt så finns det inga pengar. Med skattelättnader kan motivationen förhoppningsvis öka att kompetensutveckla både i goda och sämre tider, säger Håkan Danielson Wahl.