Tor 25 jul / År 42 / Nr 3 2024

Upplev äkta norrländsk härlagad mat i kreativ miljö

En upplevelse helt utöver det vanliga väntar på att bli upptäckt – bara en kort flygresa från storstadsregionerna. I Sunderbyn, en mindre tätort mellan Luleå och Boden, ligger Sunderby folkhögskola med konferens- och hotellverksamhet. Här kan man förutom en kreativ och konstnärlig miljö även uppleva det bästa ur Norrlands skafferi.

En kort bilfärd från Luleå och i närheten av världsarvet Gammelstads kyrkstad ligger Sunderby folkhögskola i vackra omgivningar som bäddar för kreativitet. Att skolan har en speciell konstprägel förstår man snabbt – både tack vare miljön som andas inspiration och tack vare all konst som kan upplevas på plats och till och med köpas med hem efter ett konferens- eller restaurangbesök.

Många upplevelser på samma ställe
Trots att Sunderby folkhögskola har ett stort elevantal och dessutom kan erbjuda övernattning i en unik miljö och inte minst en genuin och hantverksinriktad restaurang så är verksamheten fortfarande ganska okänd utanför regionen. Det vill man ändra på – här finns ju allt det som många söker uppleva samlat på ett ställe med god mat, kreativa mötesplatser och inte minst ett storslaget norrländskt landskap.
– Vår verksamhet har utvecklats mycket under de senaste åren och vi satsar oerhört mycket på att skapa ett konferenscenter här som lockar besökare både från närområdet och från andra regioner, säger Mia Wallin, hotell- och konferenschef på Bevista som är Sunderby folkhögskolas dotterbolag för drift av hotell-, konferens- och restaurangverksamheten.
– En lyckad konferens omfattar ofta en aktivitet för att öka teamkänslan och boosta kreativa tankar. Tack vare närheten till folkhögskolan finns näst intill oändliga möjligheter med tillgång till skolans konstateljéer och verkstäder, förklarar Mia vidare.
– En central del i alla konferenser är maten och kring det vill vi bygga något som är unikt för oss, tillägger köksmästaren Fredrik Johansson, som refererar till äkta norrländsk och härlagad mat baserad på svenska klassiker och husmanskost.

Funderar på självhushållning
Restaurang Akvarellen är öppen för alla, inte bara konferensdeltagare och studenter. Även lokalbor kan besöka folkhögskolan och ta sig en titt på utställningarna och avrunda besöket med en god lunch. Och hantverket är även tydligt i maten som serveras.
– Vi satsar på äkta husmanskost av högsta kvalitet, med genuina smaker och så mycket ekologiskt och närproducerat som möjligt, säger Fredrik Johansson. Den bärande tanken bakom hela matkonceptet kan kopplas ihop med aktuella tankar om självhushållning och värdet i att ta vara på naturens resurser.
– Vi har gått tillbaka till grunderna och tänker ett steg längre kring det. I framtiden kanske vi till och med kommer att börja odla våra egna grönsaker här på området, det har vi börjat diskutera så det är ingen omöjlighet, fortsätter Fredrik.
En sådan utveckling skulle mycket väl kunna kopplas ihop med hantverk på skolan och nya kurser kring matkreativitet, odling och självhushåll. Det kan i framtiden bli en del av helhetsupplevelsen kring vistelsen i den kreativa miljö som folkhögskolan byggt upp.