Ons 21 feb / År 42 / Nr 5 2023

Upplev Destination Läckö-Kinnekulle

Götene och Lidköping med den vackra Läckö-Kinnekullebygden tillsammans med 22 mil Vänerskärgård är en destination för alla. Här kan du besöka vackra Läckö Slott, shoppa, uppleva kultur på Rörstrand Center eller unik natur på Kinnekulle – och mycket, mycket mer.

Läckö Slott är vackert beläget på en udde i Ekens Skärgård i Vänern. Slottets 700-åriga historia och dess unika bevarade barocksalar har bidragit till flertalet priser och många besökare under åren. Här kan du, förutom att hänföras av miljön och få guidade turer, även besöka Naturum Vänerskärgården – Victoriahuset med hotell och restaurang. Vid Läckö Slott och på Kållandsö finns flera natursköna vandringsleder med möjlighet till svalkande dopp längst Vänerns strandkant.

Rörstrand Museum är hjärtat av Rörstrand Center, endast ett stenkast från Lidköpings stora torg. Här kan du se århundraden av porslinstillverkning, konstnärskap med rykten långt utanför landets gränser och brukgods som älskats av generationer. I år firar Rörstrand 290 år och på museet kan du då se en jubileumsutställning. Passa även på att göra ett besök i museets café, här serveras hembakat på finaste Rörstrandporslin.

Kinnekulle – det blommande berget, så kallas berget vid Värnens sydöstra strand. Kinnekulle är ett av få ställen i Sverige där du hittar ovanligt många naturtyper samlade på en och samma plats. Här finns frodig lövskog, susande granskog, lundar, lövängar, hagar, alvar och ängar som lyser av gullvivor. Under våren blommar ramslöken som på flera ställen bildar stora och starkt doftande fält. På bergets topp finns det 19 meter höga utsiktstornet där du kan skåda upp till 50 kilometer vackert landskap. Kinnekulle är också ett vandrings- och cykelmecka med passande leder för såväl lugna naturupplevelser eller fartfyllda MTB utmaningar.