Tor 26 maj / År 40 / Nr 1 2022

Utrustning för kraft- och processindustrin

Inriktningen hos Jergo AB i Höganäs är att tillhandahålla underhållsutrustning för kraft- och processindustrin i Sverige, Danmark och Norge.
– Vi har maskinerna, vi har kunnandet och vi kan vara snabbt på plats, säger Magnus Runesson, vd på Jergo AB.

Jergo startades av Jörgen Jeppson i Höganäs 1989 och har idag tolv fast anställda plus projektanställda. Företaget har även kontor och lager i Bergen, Norge.
Jergo är marknadsledande i Skandinavien när det gäller försäljning och uthyrning av mobila maskiner, verktyg och tillbehör och företaget är specialist på kalla arbetsmetoder.
– Mycket av utrustningen har vi på lager här i Höganäs. Vi arbetar uteslutande med europeiska leverantörer och det gör att vi har väldigt korta leveranstider, säger Mathias Olsson, försäljningschef på Jergo.
Jergos specialområden är inom verksamheter som kraftproduktion, processindustri, olje- och gasutvinning samt kemisk industri, men företagets stora kompetens och långa erfarenhet fungerar alldeles utmärkt även inom övriga industriområden.

Tre ben
– Vi har tre ben att stå på. Dels säljer vi utrustningar, dels hyr vi ut och dels kan kunderna få jobb utförda på plats, berättar Magnus Runesson. Vi utför mobil bearbetning och åker ut till kunden och gör den insats de önskar. Det kan till exempel vara en stor pump i en industrilokal som är svår att plocka ut och ta in i en verkstad och göra till exempel en fräsning. Vi kan ta fräsen ut till anläggningen och göra arbetet på plats. Det är vår styrka.

Uthyrning
Ska man köpa en maskin eller utrustning för att lösa en enstaka uppgift? Ibland kan svaret på denna fråga vara att hyra en maskin. Jergo AB har ett brett sortiment av maskiner och utrustningar för uthyrning. Företaget ombesörjer även utbildning på de maskiner och utrustningar man marknadsför.
I det breda produktsortimentet finns allt från mutterdragare och provtryckningspumpar till fogberedningsmaskiner och mycket mer.
Jergo AB är den enda aktören i branschen som både säljer och hyr ut produkter och utför arbeten på plats hos kunderna.
– Det finns fyra-fem företag i Skandinavien som utför mobila tjänster, men på något sätt har det blivit en automatisk uppdelning mellan oss vad det gäller jobb. Vi är till exempel väldigt bra på rörbearbetning, en annan firma kanske är bra på fräsarbeten och en tredje är bra på stora valsar till pappersbruk. Vi är egentligen inte konkurrenter utan uppfattar oss mer som kollegor, säger Magnus Runesson.

Bästa alternativet
Jergo AB har stor kompetens och kan därför vara det bästa alternativet i många lägen. Företaget har en flexibel och rutinerad organisation, som snabbt kan vara på plats för att utföra service och underhåll – allt efter kundernas önskemål.
– Vi ska fortsätta vara marknadsledande inom vårt segment och det ska ske bland annat genom en kontinuerlig kontakt med våra leverantörer. Kraven ändras hela tiden från kunderna och då meddelar vi detta till våra leverantörer. I och med att vi har varit så länge i branschen så lyssnar de på oss och är lyhörda för de önskemål och krav som vi har. Sedan vill vi givetvis växa, men vi ska växa med förstånd. Vi har ökat med ungefär en anställd om året de senaste tio åren, berättar Magnus Runesson.