Ons 25 maj / År 40 / Nr 1 2022

V-T i Norr levererar till jättarna inom ventilation i Norden

Venttillverkarna i Norr AB, V-T i Norr, är Norrbottens enda tillverkare av cirkulära ventilationskanaler. Företaget satsar på hög tillgänglighet och bygger just nu upp ett lager för de cirkulära detaljerna för att trygga leveranssäkerhet och snabb service. Branschen kännetecknas framförallt av höga precisionskrav och korta ledtider – V-T i Norr möter upp marknadens tuffa krav och levererar rätt sak i rätt tid och till rätt pris.

V-T i Norr efterstävar marknadens högsta leveranssäkerhet i ambitionen att vara det självklara valet när det gäller ventilationskanaler och detaljer. Företaget erbjuder en bred produktportfölj med en bas av rektangulära och cirkulära ventilationskanaler med tillhörande komponenter. All tillverkning sker i egna produktionslokaler i centrala Luleå där man successivt också bygger upp ett lager för de cirkulära ventilationsdetaljerna. De rektangulära måttbeställs och levereras direkt till kund.

Löser kundernas problem
Grundarna i företaget är Markku Luokkanen och Tobias Luokkanen, båda med mycket lång erfarenhet från branschen. Under sista året har företaget spetsat kompetensen genom ytterligare två delägare, Robert Fors och Tomas Mäki. Tillsammans driver de företaget vidare mot nya utmaningar. I början av året tillsattes Emelie Luokkanen i rollen som kundsansvarig. Företaget grundades 2006, men både Markku och Tobias hade företag inom samma bransch tidigare som de valde att slå ihop till en heltäckande verksamhet med siktet ställt på tillväxt.
Som enda tillverkare av cirkulära ventilationskanaler i Norrbotten har V-T i Norr en stor geografisk marknad omfattande i princip hela norra Sverige samt även delar av Norge. V-T i Norr levererar till de största aktörerna inom svensk basindustri och är ofta involverade i regionala industriprojekt. Man har bland annat varit med och levererat till LKAB i samband med byggnation av den nya huvudnivån i Kiruna och i Gällivare och fler spännande projekt är på gång.
– Vi står för en enastående kvalitet och trygghet där vi ständigt följer upp våra leveranser. Jag vågar påstå att vi löser kundernas problem och levererar rätt saker i rätt tid. I vår bransch handlar det ofta om mycket korta ledtider och förändringar gällande vad som ska levereras. Det löser vi tack vare den kompetens som vi byggt upp under åren, där samtliga delägare arbetat med ventilation under ett helt arbetsliv, poängterar Emelie Luokkanen.

Möjlighet att samarbeta med skolor
Det är flera decenniers kunskap som erbjuds nya såväl som gamla kunder. Idag har V-T i Norr elva anställda och det finns utrymme för vidare expansion.
– Vi är mycket tillväxtbenägna och har varit det sedan starten 2006. En utmaning ligger dock i att hitta ny kompetens. Vi verkar inom ett mycket specialiserat område med höga krav på precision och leveranssäkerhet. För att trygga framtida kompetensförsörjning undersöker vi nu möjligheter för att etablera samarbete med gymnasieskolor. Tanken är då att Markku ska lära upp yngre förmågor för att vi ska kunna ta vara på viktig kompetens som vi har i företaget idag, förklarar Emelie Luokkanen.
Än så länge så finns det inga avtal knutna med skolor, men det är en möjlighet som V-T i Norr kommer att utveckla för framtiden.

Investerar för framtiden
Personalen utgör hjärtat i företaget och därför satsar man på kontinuerlig kompetensutveckling. V-T i Norr innehar alla nödvändiga certifikat för svetsare och plåtslagare. Samtidigt så investeras det i maskinparken som idag omfattar en automatiserad kanallinje för tillverkning av rektangulära ventilationskanaler med kapacitet på upp till åtta ton per dag. Produktionen är långt effektiviserad eftersom maskinen klipper och bockar plåten automatiskt. Tillhörande kanalvalsmaskin finns också.
Utöver kanallinjen finns en plasmaskärare som skär ut plåten efter programmering. Här hanteras plåt på upp till åtta millimeters tjocklek.
– Vi hanterar i första hand galvaniserad och kallvalsad plåt men kan också arbeta med rostfritt och aluminium. Vi anpassar oss efter kundens behov vilket också är i linje med vår huvudambition att alltid lösa kundens problem, understryker Emelie Luokkanen.
Årets högsäsong har precis börjat för V-T i Norr och nya förfrågningar kommer in i stort sett dagligen. För att höja leveranssäkerheten ytterligare anläggs nu ett lager för de cirkulära ventilationskanalerna samt detaljerna vilket också innebär stora miljöfördelar med färre transporter eftersom leveranser kan samordnas på ett bättre sätt.