Tor 23 maj / År 42 / Nr 1 2024

Välkommet tillskott i expansiv boendekommun

Gamla industriområden står under förvandling i Västerås. På Lillåudden och Öster Mälarstrand byggs nu framtidens hållbara stadsdelar med bostäder av högsta kvalitet – alldeles intill vattnet. Vid Öster Mälarstrand finns Sveriges största småbåtshamn. Tre rum och båtplats, tack!

För den som söker ett bekymmersfritt boende med genomgående hög standard och service i ett av Mälardalens mest attraktiva utvecklingsområden är Mimers nyligen färdigställda kvarter på Öster Mälarstrand ett självklart val. Mimer har tidigare byggt attraktiva lägenheter på Lillåudden , och söker nu även mark i området för framtida utveckling.

Ett välkommet tillskott
De nya 160 lägenheterna i kvarteret Råseglet på Öster Mälarstrand är välkomna i inflyttningskommunen Västerås, som skriker efter mer bostäder i alla upplåtelseformer.
– Vi har nyligen fått tillgång till grannkvarteret där vi projekterar ytterligare 50 lägenheter, berättar teknik- och miljöchef Mikael Söderberg.
Det är försklassigt, bekymmersfritt boende helt igenom.
Det nya kvarteret, precis bakom kvarteret Råseglet, delas med HSB som byggt nya bostadsrätter, så det blir en blandning av olika boendeformer. Mimer hoppas på byggstart av de 50 lägenheterna till hösten.
– För att få ner byggtiden undersöker vi nu möjligheter för att bygga i trä. Mycket kan då prefabriceras och montagekostnader kapas. Hittills har vi inte byggt höga hus med träteknik, däremot både parhus och radhus. Att bygga högt i trä kan öppna helt nya möjligheter för oss och för Västerås, menar Mikael Söderberg.

Driver vitvaror med fjärrvärme
Både Lillåudden och Öster Mälarstrand har utvecklats kraftigt under de senaste åren. De största byggbolagen är involverade i utvecklingen av Västerås nya sjönära bostadsområden. Mimer ser till den sociala hållbarheten och balanserar de nya stadsdelarna genom att bygga hyresrätter intill bostadsrätts- och villaområden.
Miljömässigt är Mimer också mycket lyhörda. Alla nya projekt ska miljöklassas enligt Miljöbyggnad silver eller högre. Fastigheterna i kvarteret Råseglet är försedda med solceller på taken som kan täcka upp till 10 procent av behovet för fastighetsel, såsom fläktar, hissar och belysning. Hela kvarteret är anslutet till fjärrvärme, även vitvaror som diskmaskiner och torktumlare går på fjärrvärme vilket i sig också är unikt.
– Vi tar miljöfrågorna på största allvar och bygger även ett eget vindkraftverk i Dalarna som exempel. Vi uppskattar att produktionen där kan täcka upp till 40 procent av det totala elenergibehovet för att driva våra fastigheter. Det är en mycket spännande utveckling som befäster vår miljöprofil ytterligare, anser Mikael Söderberg.

Vill bygga mer
Mimer kan och vill bygga mer. Produktionen för 2013 uppgår till ungefär 160 lägenheter, men tidigare år har det varit lite mindre och landat på ungefär 70 lägenheter per år mellan 2012 – 2014. Ambitionen är att inom en snar framtid vara uppe i ett par hundra lägenheter om året.
– Vi kommer att vidareutveckla vår verksamhet så att byggtiderna blir kortare. Samtidigt behöver vi få tillträde till mer mark i Västerås, som redan idag är en relativt tätbebyggd stad. Dock ser vi mycket positivt på våra möjligheter här i en av Nordens snabbast växande regioner, säger Mikael Söderberg avslutningsvis.