Fre 24 maj / År 42 / Nr 1 2024

Vänersborgsbostäder erbjuder en stor variation av lägenheter

AB Vänersborgsbostäder är Vänersborgs största bostadsbolag och ägs av Vänersborgs kommun. Bolaget spelar en betydelsefull roll i kommunens utveckling genom att erbjuda goda bostäder och lokaler.
– Vi har cirka 3.100 lägenheter i beståndet idag och vi har en stor variation av lägenheter, säger Åsa Svensson, hyres- och marknadschef på Vänersborgsbostäder.

En bra bostad är en förutsättning för ett bra liv och Vänersborgsbostäders mål är ha att nöjda hyresgäster och ge en god service. Centralt eller lantligt, stora och mindre lägenheter, radhus med egen uteplats – variationen är stor för att passa både barnfamiljer, seniorer och ensamhushåll.
– Vi har allt från små, billiga lägenheter med dusch i källaren till stora våningar med spa-avdelning. Våra lägenheter ska passa alla, säger Åsa Svensson.
Vänersborgsbostäder har även lokaler för olika verksamheter. Bolaget förvaltar dessutom kommunala verksamhets- och förvaltningsbyggnader ägda av Vänersborgs kommun.

57 nya hyresrätter
Just nu bygger Vänersborgsbostäder 57 nya hyresrätter på Roddaregatan med centralt och sjönära läge.
– Vi bygger på två våningar på fem befintliga huskroppar från tidigt 60-tal. Samtidigt som vi bygger de nya lägenheterna så renoverar vi och gör stambyten i de befintliga och sätter in hiss i alla husen. Vi gör en huskropp om året och vi har precis påbörjat det fjärde huset, berättar Åsa Svensson.
Vänersborgsbostäder har satsat på hyresrätter, men annars är det främst bostadsrätter som byggs i Vänersborg. Åsa Svensson ser många fördelar med att bo i en hyresrätt.
– Det är bekymmersfritt eftersom man inte binder några pengar och man vet vad man ska betala i hyra. Dessutom erbjuder vi en snabb service och kommer och lagar om något skulle gå sönder. Hyr du så får du också frihet att välja ny bostad när dina behov ändras.

Viktigt med en god relation
Att känna sig hemma där man lever och bor och att trivas med människorna och miljön runt omkring är en viktig del av livskvaliteten.
– Något som är nytt för i år är att vi har haft bostadsmöten i alla kvarter. Här har vi haft möjlighet att berätta vad vi har för planer och framför allt tagit reda på hur våra hyresgäster upplever sitt boende, så att vi kan bli en ännu bättre hyresvärd, säger Åsa Svensson.
I samband med bostadsmötena har Vänersborgsbostäder infört en verksamhetsfond, där hyresgästerna kan söka pengar för att hitta på aktiviteter ute i kvarteren och på så sätt stärka gemenskapen.