Sön 26 maj / År 42 / Nr 1 2024

Vår styrka är att vi kan ta stora projekt

ÅF kombinerar avancerat ingenjörskunnande, förnyelse och modernaste teknik med mångårig tradition och förankring i svensk industri.
– Vår styrka är att vi kan ta stora projekt och vara en totalleverantör till våra kunder, säger Anders Berglund, kontorschef på ÅF i Karlstad.

ÅF består av fyra divisioner: International, Industry, Infrastructure och Technology.
• Division International är främst inriktad på att erbjuda konsulttjänster för energiindustrin och representerar också hela utbudet av tjänster i ÅF globalt
• Division Industry erbjuder tjänster inom processteknik, automation, industriell IT, elkraft och mekanik
• Division Infrastruture har en ledande position inom konsulttjänster för infrastrukturell utveckling i Skandinavien
• Division Technology tillhandahåller lösningar och konsulttjänster inom områdena IT-lösningar, inbyggda system och produktutveckling
ÅF sysselsätter totalt cirka 7000 medarbetare, varav 160 finns i Karlstad.
– Eftersom vi är så stora och har allt ”in house” finns det inget vi inte har gjort tidigare. Vi är inte rädda för att ta stora projekt, säger Anders Berglund.
Bland stora kunder till ÅF i Karlstad kan nämnas Billerudkorsnäs Gruvön, Stora Enso Skoghall och Volvo Cars. Företagets upptagningsområde är Värmland och övre Dalsland.
– Ett stort område på industrisidan är pappers- och massaföretag, säger Anders Berglund.

Aktuella projekt
Stora Enso Skoghall gör nu en stor investering på sin massafabrik och där har ÅF en totalentreprenad med process mek/rör-, el-, instrumentprojektering och programmering. Cirka 15 personer från ÅF är involverade under i stort sett hela tiden i projektet som beräknas vara klart i oktober. Till hösten kommer företaget även att arbeta med montageledning.
– Ett annat stort projekt för oss är att förbättra fiberlinjen hos BillerudKorsnäs Gruvön. De gör en stor ombyggnad för 300 miljoner kronor och vi är den stora partnern när det gäller mek/rör- projektering, berättar Anders Berglund.

Bra utveckling
Verksamheten går mycket bra för ÅF just nu, såväl internationellt som i Karlstad.
– Vi har haft en mycket bra utveckling i vår region. Vi blir starkare för varje år som går och växer och frodas, säger Anders Berglund och fortsätter:
– Infrastrukturen är på stark frammarsch här i Karlstad och där ska vi vara med. Förhoppningsvis kommer vi att vara runt 200 anställda totalt på Karlstadskontoret inom två år.