Sön 14 aug / År 40 / Nr 3 2022

Varbergs Bostad storsatsar på nybyggnation

Toppmoderna och klimatsmarta hem har börjat ta form lite varstans i Varbergs kommun. Det är Varbergs Bostad som skapar goda förutsättningar för ett hållbart och attraktivt boende i hyresrätt, med flera spännande projekt på gång. Gemensamt för samtliga nybyggnationer är en starkt påtaglig grön ambition, där det kommunalägda bostadsbolaget tar fasta på kommunens långsiktiga vision om att bli Västkustens kreativa mittpunkt.

Framtidens Gröna Sörse har börjat växa fram. Här planeras det för byggnation av hundratals nya bostäder, där Varbergs Bostad är först ut med ett 40-tal nya lägenheter fördelade på två hus som byggs med passivhusteknik på Sörseäng. Lägenheterna ska vara inflyttningsklara redan till jul, och kontrakt är skrivna för i princip samtliga. Varbergs Bostads affärsutvecklings- och kommunikationschef Dzejna Seta understryker att det framförallt är läget som lockar.
– Sörseäng har utan tvekan ett av Varbergs bästa lägen, med både city och stranden på promenadavstånd. Människor vill verkligen bo här och själva aktivt bidra till att utveckla området. Dessutom tror vi att känslan av ett bekymmersfritt boende i hyresrätt också är en stor dragkraft. Som hyresgäst kan du njuta av livet och få tid över till annat medan vi tar hand om underhållsarbeten av olika slag.

Bygger nytt i centrala Varberg
Visionen för Sörse är att området ska bli Sveriges grönaste och mest ekologiska boende. Sörseäng är bara början på den plan som Varbergs Bostad har för bostadsområdet Sörse. I dagsläget finns det tankar om ytterligare omkring 230 nya lägenheter fram till 2020.
Parallellt med Sörseäng påbörjas även byggnationen av 35 nya lägenheter på Lilla Drottninggatan i centrala Varberg. Tre befintliga huskroppar ersätts med två nya som kommer att inhysa välplanerade, moderna hyresrätter. Med centralstation och stadskärnans utbud på en halv kilometers avstånd blir det ett mycket komfortabelt boende på första parkett. Precis som de boende på Sörseäng så kommer hyresgästerna på Lilla Drottninggatan att ha stranden inom bekvämt avstånd på enbart 1,5 kilometer.
– Vi satsar på en mycket hög inredningsstandard med bekvämligheter som bland annat diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare. Det blir ettor, tvåor och treor, samtliga med hög tillgänglighet och moderna finesser. De flesta lägenheterna kommer även att ha inglasade balkonger eller terrass i markplan. Naturligtvis bygger vi med energisnål teknik även här, kommenterar Dzejna Seta.
Taken på de nya fastigheterna på Lilla Drottninggatan kommer att förses med solcellsanläggningar för elproduktion. Man räknar med att projektet ska bana väg för ytterligare satsningar på solcellsteknik framöver.
– Lägenheterna beräknas vara inflyttningsklara till vintern 2014, men redan i höst kommer vi att börja ta emot intresseanmälningar. Den som är nyfiken kan redan idag följa bygget via vår livekamera på varbergsbostad.se.

Ett krafttag som lyfter hela Bua
Varbergs Bostad har betydligt mer på gång. Ett projekt som påbörjades redan under sommaren och som kommer att innebära ett lyft för hela orten Bua, är ombyggnationen av Bua Center – tidigare Värö Center.
– Vi vill göra Bua Center mer attraktivit för både boende och besökare, genom att tillskapa en trevlig och levande mötesplats. Det blir en betydande utveckling för området, med nya entréer, parkeringsplatser, lekplatser och planteringsytor. Vi vill framförallt skapa mer liv i ett område som varit mer eller mindre oförändrat sedan många decennier. Vi tror mycket på detta, men även responsen från våra hyresgäster, lokalinnehavare och övriga invånare har varit väldigt positiv, vilket givetvis känns extra roligt, avslöjar Dzejna Seta.

Västkustens kreativa mittpunkt
Projektet med att bygga upp det nya Gröna Sörse realiserades i samband med att kommunen antog sin nya vision för 2025, där Varberg ska bli Västkustens kreativa mittpunkt. Denna vision är en ledstjärna i Varbergs Bostads arbete – inte minst när det handlar om att tillskapa nya hyreslägenheter i en växande kommun. Det var med visionen som utgångspunkt som Varbergs Bostad började planera för Sörseäng som en ny, kreativ mötesplats. Men liknande planer finns även för andra områden, bland annat Brunnsberg och Håsten.
– Brunnsberg är ett av våra äldsta områden med en unik 50-talscharm. Här har vi lagt fram förslag på tre nya fastigheter med totalt 128 bostäder med fokus på ett ekologiskt, socialt och framtidsinriktat helhetstänk.
Även Håsten är idag i planeringsstadiet. Här vill Varbergs Bostad tillföra ett nytt hus på Håstens Torg med 37 nya lägenheter och kommersiella ytor på markplan. Tanken är att ett större antal lägenheter ska vara handikapanpassade.
– Vår huvuduppgift är att skapa nya attraktiva bostäder i Varberg och därmed bidra till kommunens utveckling. Vi vill forma hem där våra hyresgäster ska uppleva trygghet, bekvämlighet och livskvalitet. Inom kommande tio år finns det planer på upp till 500 nya lägenheter, och detta är bara början, säger en nöjd Dzejna Seta som avslutning.