Sön 14 aug / År 40 / Nr 3 2022

Varje materialslag återvinns på rätt sätt

Stena Recycling AB är ett företag som har kapacitet och kunskap att återvinna allt från övrigt verksamhetsavfall, plast och papper till metallskrot och farligt avfall. Genom etablering över hela Sverige kan Stena Recycling säkerställa att varje materialslag återvinns på rätt sätt.

Stena Recycling är Sveriges ledande aktörer inom återvinning och miljöservice. Företaget finns representerat på ett 100-tal platser runt om i landet.
Stena Recycling i Hallstahammar har två anläggningar och sysselsätter drygt 30 anställda.
– Vi har en gammal, traditionell skrotgård där vi skär sönder och fördelar skrot i olika beståndsdelar som ska vara specifikt för de vi säljer till. Vi har även en fragmentering som mal sönder skrotet i betydligt större mängder. Man får i princip tre fraktioner; en järnfraktion, en blandad metallfraktion och en fraktion som går till förbränning, berättar Rolf Larsson, filialchef på Stena Recycling i Hallstahammar.

Lösningar som ökar värdet
Stena Recycling erbjuder sina kunder, från den lilla näringsidkaren till multinationella storföretag, lösningar som ökar värdet på deras verksamhet.
Ända sedan starten 1939 har Stena Recycling hanterat material i syfte att på olika sätt återvinna det. Sedan dess har företaget vuxit till en av Sveriges största aktörer inom återvinning.
Stena Recycling har genom åren breddat verksamheten från att enbart hantera järn och metall till att hantera så gott som allt material: papper, plast, farligt avfall och övrigt verksamhetsavfall.

Bra på järnskrot
– Här i Hallstahammar har vi en gedigen erfarenhet av järnskrot. Vi får mycket material från industrierna runt om i Mälardalen. Här finns många stora, tillverkande industrier som lämnar järnskrotsspill till oss, säger Rolf Larsson.
Kunder på avsättningssidan är främst de svenska stålverken och gjuterierna. Här kan nämnas Smedjebacken och Hofors samt mindre gjuterier. Volvo Skövde är också en stor kund.

Analyssäkrar materialet
– Vi analyssäkrar material som ska gå till speciella gjuterier för att det ska passa deras tillverkning. Allt för att kunderna ska kunna göra bättre och renare produkter, säger Rolf Larsson.
Det finns många som kan samla in material för återvinning, men med Stena Recycling får kunderna en partner som tack vare lång erfarenhet och stor kunskap ser till att materialet återvinns på bästa sätt och kan användas som råvara i nya produkter.
– Vi ser ingen mattning när det gäller återvinning. Bland annat eftersom det är en energibesparing är detta viktigt nu och i framtiden, säger Rolf Larsson avslutningsvis.