Sön 21 jul / År 42 / Nr 3 2024

Världens vackraste material kan köpas från Borghamnsten

Natursten är ett material som aldrig går ur tiden. Populära sorters natursten är till exempel marmor, granit och kalksten, och alla tre går att köpa i många olika utföranden från Borghamnsten. Olika sorters natursten lämpar sig för olika saker och därför är sortimentet brett.

Oavsett om man ska renovera det privata köket med en vacker bänkskiva i sten, eller om man ska lägga exklusiva butiksgolv så finns det många valmöjligheter hos Borghamnsten. Inom företaget finns utöver ett stort sortiment av natursten även en gedigen kunskapsbank i form av medarbetare med mångårig erfarenhet av hantverket bakom den leveransfärdiga stenen. Det man inte vet om natursten på Borghamnsten är nog inte heller värt att veta.

Sten på modet igen
Sten är förvisso en ändlig naturresurs, men den långa livslängden som konstruktions- och beläggningsmaterial gör att den inte behöver bytas ut så ofta. Ofta räcker det med ett blygsamt underhåll för att bevara stenens vackra utseende år efter år. När stenen väl ska bytas är den återvinningsbar, och är alltså ett hållbart val av byggnadsmaterial mot bakgrund av dagens klimatdebatt.
– Vi har fördelen att arbeta med världens vackraste material, som dessutom är hållbart. Natursten är på modet igen, det ser vi på orderingången och det vittnar även många trendmagasin inom hus och hem om. Ofta vill man i samband med större renoveringar och nybyggen satsa på hållbara markbeläggningar och då är sten oslagbart, säger Peter Gustafsson, vd och ägare av Borghamnsten.

Marmor, kalksten eller granit?
Marmorstenen eftertraktas till exempel som byggnadsmaterial i badrum, som bänkskivor och golv i exklusiva miljöer. Borghamnsten arbetar enbart med den svenska marmorn, Ekeberg och Brännlyckan, tack vare en överlägsen hållbarhet och slitstyrka hos dessa. Den vackra kalkstenen kan användas i de flesta miljöer, och bryts ett stenkast från fabriken i Borghamn. Den är till och med världsberömd tack vare sina fossiler som skapar unika mönster i varje stenplatta.
Borghamnsten tilldelades nyligen Stenpriset för renoveringen av Nationalmuseet i Stockholm. I och med Borghamnstens långa historia kunde kalksten till renoveringen tas ur samma brott som vid uppförandet av Nationalmuseet.

Var används natursten?
– Idag säljer vi mest marmor och kalksten. Mässhallar, flygplatser, centralstationer och sjukhusmiljöer har ofta vår sten invändigt, det ger vackra miljöer som är näst intill underhållsfria. Vi kan även ta hem granit på förfrågan och lagerhåller vissa av de vanligaste sorterna, upplyser Peter Gustafsson.
Kunderna är ofta underleverantörer i stora byggprojekt, som till exempel flygplatsbyggen, men kan även vara entreprenörer som renoverar privata hem.
I skrivande stund levereras sten från Borghamnsten till Landvetter flygplats omfattande renovering som pågår fram till sommaren. Peter Gustafsson ser fram emot fortsatt samarbete med den här typen av beställare, där både Swedavia och Jernhusen är frekvent återkommande.