Ons 29 maj / År 42 / Nr 1 2024

Världsledande tillverkare av oljeplattformar still going strong

Göteborgsbaserade GVA Consultants är en av världens ledande utvecklare och tillverkare av flytande oljeplattformar. Faktum är att företaget kan utveckla nästan vad som helst för tillämpning inom offshoreindustrin, mycket tack vare arvet från gamla Götaverken Arendal.

GVA bildades när Götaverken Arendal avvecklades 1989. Syftet var att ta vara på licenser, garantiåtaganden och kunskap som förknippades med varvet, som sedan oljekrisen på 70-talet hade koncentrerat sig på att bygga flytande oljeplattformar.
Götaverken Arendal hade då hunnit sätta en ny standard inom offshoreindustrin med sin egenutvecklade plattform som var säkrare och effektivare än någon annan lösning på marknaden. Trots att varvet var en världsledande leverantör av borr-, bostads- och produktionsplattformar lades det ner i samband med offshorebranschens stora kris på 80-talet.

Från 20 till över 160 sysselsatta
När GVA bildades fanns en tung historik med i bagaget, och det var nog inte många som trodde att verksamheten skulle nå dit man är idag. Från det att företaget bildades med ett 20-tal varvsarbetare har verksamheten växlat upp flera gånger om. Idag sysselsätter GVA över 160 medarbetare, varav cirka 130 i Göteborg och resterade i Houston. Enligt vd Thomas Sandung har resan bara börjat.
– Vi drar nytta av det strategiska läget – från Göteborg når vi lätt våra kunder i Norge, Storbritannien och Holland. Vi har via våra ägare KBR dessutom nått nya marknader med egna säljkontor i både Brasilien och Kina. Utöver drygt 160 anställda sysselsätter vi dessutom mellan 30 och 100 konsulter, beroende på vilka projekt vi har för stunden.
Verksamheten är idag helt projektstyrd och allt är skräddarsytt efter kundernas krav och behov. Thomas berättar att man precis avslutat ett stort projekt på uppdrag av holländska Heerema, omfattande design av en stor flytande lyftkran enligt nästa generations teknik, en så kallad New Semi-Submersible Crane Vessel (NSCV).

Fullt upp med nya projekt och eftermarknad
NSCV-projektet är unikt och med det visar GVA att man kan utveckla i princip vad som helst inom offshore. Till vardagen hör utveckling av ”vanliga” produktionsplattformar, borrplattformar och bostadsplattformar för oljeindustrin.
– Det vi designar och tillverkar håller i flera decennier, men vi har fullt upp hela tiden ändå. Förutom nytillverkning står vi även för mycket omfattande service, uppgraderingar och underhåll av det vi designat, eftermarknaden är enorm då det alltid finns ett behov av att bygga om och uppgradera befintliga plattformar. Parallellt med det får vi in beställningar på nya plattformar i takt med att nya oljefält identifieras.
Oljeindustrin kommer med största sannolikhet inte att stanna upp inom de närmaste åren, och så länge mänskligheten behöver olja kommer det att finnas en marknad för säkra oljeplattformar. Oljeindustrin arbetar dessutom mycket långsiktigt, från det att ett nytt oljefält hittats tar det cirka tio år innan den första oljan pumpas upp. GVA involveras omkring år två, och är därefter med under hela plattformens livstid – från utveckling till avveckling.
– Vi är världsledande inom offshoresegmentet och då vårt bolag ingår i den amerikanska koncernen KBR får vi ytterligare fönster mot marknaden. Vi har dessutom samlat på oss väldigt många tunga referenser under årens lopp som bidrar till att vi får nya uppdrag idag. Framtiden ser ljus ut för oss, konstaterar Thomas Sandung.