Fre 1 mar / År 42 / Nr 5 2023

Världsnyhet från Ronneby: brandklassad textillaminerad plåt

Att en av världens främsta tillverkare av folielaminerad plåt huserar i den anrika kurorten Ronneby, mitt i Sveriges minsta län, är det kanske inte så många som känner till. I alla fall inte bland allmänheten. För framstående tillverkare av tåg- och marininredningar är Ronneby emellertid ett globalt centrum för utveckling.

Med nära 50 års erfarenhet fortsätter Metalcolour att sätta en global standard för folielaminerad plåt. Plåten, som går under varunamnet Dobel, används framförallt för marin- och specialinredningar med mycket höga krav på färgåtergivning och flexibilitet. Nyligen lanserades Dobel Superior – nästa generations laminerade plåt med helt nya möjligheter gällande materialval.

Världsunik lösning
Brandklassad textillaminerad plåt – är det ens möjligt? Metalcolours lösning är världsunik. Med Dobel Superior möter företaget en stor och växande marknad där både nya tåg ska inredas och gamla renoveras. Den färdigklädda interiörplåten kan snabbt monteras och är godkänd för både fartyg och tåg.
– Den textillaminerade plåten är först ut i en ny produktkategori som vi utvecklar just nu. Inom marinsegmentet är vi sedan länge världsledande med våra specialinredningar under varumärket Dobel. Nu förstärks den positionen ytterligare tack vare lanseringen av Dobel Superior, som är en premiumprodukt med speciella egenskaper, förklarar Metalcolours koncernchef Ingemar Forsberg.

Sätter global standard
Metalcolour har som sagt satt en global standard för marininredningar med unika lösningar i specialbearbetad tunnplåt. Företagets enhet för tillverkning och utveckling i Ronneby servar en global kundgrupp med fokus på båtars inre, men växer även med tåginredningar och brandklassade textillaminerade specialinredningar.
– Vår ambition är att ligga i framkant när det gäller utveckling av specialbearbetad plåt. Här i Ronneby fokuserar vi på folielaminerad plåt, men tillsammans med vår danska enhet kan vi också leverera lackerad plåt. Att vi nu dessutom kan nå den asiatiska marknaden via en egen enhet i Singapore kan innebära ett enormt försprång på helt nya marknader, menar Ingemar Forsberg.
Det svenska företaget är en del av en dansk koncern med huvudkontor i Nykøbing. Sedan 2014 ingår Metalcolour Asia som dotterbolag till Metalcolour Sverige.