Sön 10 dec / År 41 / Nr 5 2023

Värmlands bästa kommunikationer

Kils kommun vinner mycket på sitt geografiska läge med närhet till både natur och storstad. Det geografiska läget gör det dessutom lätt att resa till och från regionen. Via tåg, buss eller bil nås Karlstad på en kvart, och inom tre timmar nås Stockholm, Göteborg eller Oslo. Karlstad Airport öppnar möjligheter att nå resten av världen och ligger inte ens en mil bort.

Kils kommun har sannolikt Värmlands bästa kommunikationer. Utöver vägnät, tågtrafik och flyg har Kil även ett mycket väl utbyggt fibernät, och är därmed en kommun som verkligen kan skriva under på att garantera goda kommunikationer. Det gör Kil till ett logistiknav inom Karlstad Business Region, KBR.
– Vi har ett varierat näringsliv med ett stort antal företag inom många olika näringsgrenar. Stora industrier samsas med en mängd kreativa mindre företag med olika inriktning. Klimatet för företagsamheten är bra och läget mitt i Värmland idealiskt, säger Mikael Kindberg, näringslivschef i Kils kommun.

Särpräglad småföretagarkommun
Läget gör naturligtvis sitt för att skapa attraktionskraft för Kils kommun. Andra värden kretsar kring naturupplevelser och möjligheten att bosätta sig i en trygg, naturnära omgivning. Ytterligare en sak som talar sitt tydliga språk är att Kils företag är innovativa, många ligger i framkant inom sitt område.
– Vi är en särpräglad småföretagarkommun och vi har även en stark landsbygd med många verksamheter etablerade inom gröna näringar. Eftersom Kil är en järnvägsknut så finns här också företag verksamma inom järnvägsunderhåll och angränsande verkstadstekniska områden. Vi har till och med företag som är framgångsrika inom offshore, berättar kommunalråd Anders Johansson.

Mycket på gång
Det pågår ett antal gemensamma satsningar inom KBR, bland annat kring marknadsföring av de fem kommunerna som en gemensam arbetsmarknadsregion. Samtidigt bedriver Kils kommun egna satsningar där mycket kretsar kring att utveckla bostadsmarknaden för att möta framtiden.
– Kil har många värden. Ett av de mest uppenbara är närheten till naturen som ger goda möjligheter till rekreation. Kil har dessutom ett väldigt bra utbud av varierat boende – men är precis som övriga Sverige i behov av att bygga mer i takt med den demografiska utvecklingen. Att komma igång med nyproduktion av bostäder är viktigt för att vi även i framtiden ska vara en attraktiv kommun, säger Georg Forsberg.
Det finns bland annat planer på att bygga fler hyresrätter i centrum, och en ny skola är också på gång. Intresset av att bygga villor är påtagligt i Kil – så fort tomter blir tillgängliga säljs de.
– Att snabbt få fram tillräckligt många tomter för kommande byggnationer är en utmaning, men redan nu är det mycket på gång som kommer att stärka Kils kommun framöver, enligt Mikael Kindberg, Anders Johansson och Georg Forsberg.