I hjärtat av Värmland bjuds publiken på professionell teater på hög nivå. Selma Lagerlöfs berättelser används inte helt oväntat som grund för många produktioner vid Västanå Teater på hemmascenen Berättarladan, men här berättas även historiska myter och världsdramatik. Inspirationen hämtas från folkkulturen och de värmländska skogarna.
Värdet av att hitta sin egen väg och få en möjlighet att berätta sin historia är något som Västanå Teater vill förmedla genom riktigt bra teater. Sommaren är teaterns högsäsong, då det spelas 50 föreställningar i Berättarladan i Sunne och under vinterhalvåret turnerar man i hela landet med det mongoliska nomadtältet, den så kallade jurtan.
– Att nå en så bred publik som möjligt är huvudambitionen såväl på hemmaplan som på turné. Därför har vi på Västanå Teater utvecklat en egen berättarstil som märks och känns. Det ska vara tydligt att det är en uppsättning från Västanå oavsett vilken historia som berättas, förklarar teaterchefen Leif Stinnerbom, som tillsammans med hustrun Inger som kostymör och sonen Magnus som kompositör har satt en speciell prägel på teatern sedan 90-talet.
Teater för alla
– Vi erbjuder teater för alla och det vi producerar ska tilltala såväl den teatervana publiken som nya besökare. Vi har oerhört många långväga besökare som stannar en eller ett par nätter i Sunne, och vi bidrar således även till en ökad omsättning inom det lokala näringslivet, säger Leif Stinnerbom stolt.
Att teatern har en direkt inverkan på näringslivets utveckling står klart sedan man en sommar valde att spela ett 30-tal föreställningar istället för omkring 50. Under en sommarmånad gick försäljningen i lokala butiker ner så drastiskt att ägarna hörde av sig till teaterchefen för att vädja om att man skulle återgå till sedvanliga 50 föreställningar nästkommande år.
En bit av Värmland
Att göra riktigt bra teater handlar enligt Leif Stinnerbom om att berätta riktigt bra berättelser.
– Vi väljer historier som vi tycker är bra och som har något att säga om att vara människa i dagens samhälle.
Det konstnärliga uttrycket är unikt för Västanå Teater. Här är musiken, dansen och skådespelarkonsten likvärdiga. Folkliga traditioner används som skattkista och blir i mötet med teatern nyskapande.
För att verkligen understödja den folkliga spelstilen har teaterscenen i Sunne, den så kallade Berättarladan, inretts med känsla för och kunskap om den värmländska folkkulturen.
Idag reser människor från hela Sverige för att få uppleva värmländsk teater på plats, och de förväntar sig att få resa hem med en bit av Värmland. Det kan Västanå Teater leverera.
Håller stilen
Årets höjdpunkt blir Löwensköldska ringen efter Selma Lagerlöfs roman som har premiär på midsommardagen i Berättarladan. En ensemble om 25 skådespelare, dansare och musiker. Under hösten kommer Västanå att turnera med Fjällets siare, en berättelse om en samisk schaman, och kommer såväl till storstäderna som till mindre orter över hela Sverige.
Leif Stinnerbom ser mycket ljust på Västanå Teaters framtid och framhåller att man kommer att fortsätta hålla stilen:
– Alla som har sett någon av våra föreställningar känner igen vår spelstil. Det räcker att de som varit här tidigare får se en bild från en föreställning – då vet de att det är en av våra. Vi är tydliga med vilka vi är, man ska tänka Västanå så fort man ser en glimt av oss och våra produktioner.