Tis 5 jul / År 40 / Nr 3 2022

Västsvensk krögarprofil ständigt aktuell med lansering av nya upplevelser

En av Västsveriges mest kända krögarprofiler, Mattias Svensson, ligger inte på latsidan. I sin senaste satsning vill han lyfta upplevelsen kring hemlagat i kombination med gott vin till en ny nivå. Vinbaren ska bli Varbergs nya vardagsrum, avslappnat och välkomnande för alla.

Mattias Svensson har många idéer kring utvecklingen av Vinbaren. Han driver redan sedan flera år restaurangerna Happy Fish, Bruket och Verket tillsammans med Claes och Karin Dahlgren i det samägda företaget Varbergsgruppen. De tre restaurangerna bygger på olika koncept, men har ett stort kvalitetstänk och kärlek för det rustika gemensamt. Det ska även bli kännetecknande för Vinbaren.

Skapar mötesplatser
Att ta sig tid för att äta och umgås, att unna sig guldkant på vardagen är viktigare än vad många tror. Det skapar en känsla av välbefinnande och gemenskap, något som grundarna bakom Varbergsgruppen gärna tar fasta på. Det märks tydligt i samtliga anläggningar, som bjuder på helt olika upplevelser men som fortfarande står för samma grundtankar gällande kvalitet, service och trivsel.
Verket är en lunch- och cateringrestaurang med skarpa inslag av svenska råvaror och uppskattade husmansklassiker i ny tappning med världens kryddor. Precis som namnet antyder ligger Verket i en gammal industrilokal där man tagit vara på det rustika som sitter i väggarna och skapat en matupplevelse kring det. Mattias Svensson kallar det för matverkstad.
Även restaurang Bruket ligger i en gammal industribyggnad. Här finns utöver en omtyckt familjerestaurang även konferenslokal, ett tiotal bowlingbanor, inomhusboule och lekland. Ett hus fullt av olika upplevelser med andra ord – och ett inneställe för alla målgrupper.
– Bruket är en stor mötesplats för många olika målgrupper. Bowling är en sport som passar de flesta, oavsett förkunskaper, och det vill vi maxa med mat som också passar de flesta. Därför är menyn ganska klassisk med olika typer av burgare, fish & chips och sallader, berättar Mattias Svensson.
Bistron Happy Fish är en upplevelse i sig. Miljön är unik, Happy Fish ligger nämligen innanför murarna till Varbergs fästning. Happy Fish är en mindre restaurang och för större sammankomster är det klokt att boka i förväg. Högsäsongen är under sommarhalvåret då det kan vara ganska fullt i den lilla restaurangen.

Vinbaren blir nytt inneställe
Varbergsgruppen expanderar. Ett gammalt familjebageri renoveras nu för att bli ett nytt inneställe mitt på Kungsgatan. Vinbaren ska servera lättare maträtter inspirerade av det populära konceptet home-cooking, och naturligtvis ett brett urval av viner för olika smaker.
– Vinbaren är ett helt nytt koncept för Varberg, som har många pubar och kaféer men inget ställe som kan fungera som mötesplats efter jobbet för alla, förklarar Mattias Svensson, som ser fram emot att få öppna Vinbaren och därmed bredda Varbergs utbud av unika matupplevelser.