Turistrådet Västsverige anser att besöksnäringen är hela samhällets angelägenhet. Det baseras på branschens betydelse för samhällsutvecklingen, med skatteintäkter, ökad sysselsättning och Sveriges image utomlands som starka draghästar. Västsverige har det väl förspänt för att skapa en framgångsrik besöksnäring.
Turistrådet Västsverige utvecklar den regionala besöksnäringen och marknadsför Västsverige som destination. Till besöksnäringen räknas inte bara evenemang och upplevelser, utan även restauranger, kaféer, handel, hotell och ett stort antal aktivitetsföretag.
– Om det skapas tillväxt inom besöksnäringen så leder det till ökad sysselsättning. Eftersom det i slutändan handlar om ökade intäkter för kommuner, regioner och staten så kan man säga att besöksnäringen är hela samhällets angelägenhet, säger Fredrik Lindén, vd på Turistrådet Västsverige.
Råvaror, natur, vatten och människor
Västsverige har ett antal unika profilbärare som används för att lyfta besöksnäringen. Profilbärarna är unika råvaror, mångsidiga vatten, kontrastrika naturområden och inspirerande människor. Samtliga bidrar till att skapa spännande möten och upplevelser som gör att man vill besöka regionen om och om igen, enligt Fredrik Lindén.
– Några exempel på unika råvaror är skaldjuren i Bohuslän, löjrom från Vänern och ramslök från Kinnekulle. Det finns naturligtvis många fler, och flera är precis som de tre jag redan nämnt unika för vår region. Ur det har driftiga entreprenörer, regionen, kommuner och Turistrådet lyckats skapa en måltidsturism som lockar utländska såväl som inhemska besökare.
Eftersom Västsverige omges och genomskärs av vatten får det en naturlig koppling även inom besöksnäringen. En av världens finaste skärgårdar, Göta kanal och landets två största sjöar finns i regionen. På Turistrådet har man länge arbetat för att lyfta värdet av en aktiv semester och det underlättas med tillgång till vatten samt inte minst mängden kontrastrika naturområden som finns i regionen.
Den fjärde profilbäraren är inspirerande människor. Här lyfter man fram kända personligheter och duktiga entreprenörer som är ambassadörer för regionen och förknippas med varumärket Västsverige.
Axplock av upplevelser
Västsverige bjuder på en bredd med väldigt många olika upplevelser. I Göteborg kan man exempelvis gå en matvandring runt staden, åka på spårvagnssafari, nå skärgårdens övärld inom en timme, uppleva stadens unika kultur och arv som sjöfartsstad samt promenera utmed trendiga gator och snabbt göra en avstickare in på något av stadens mysiga kaféer. I grannkommunen Mölndal finns Gunnebo slott och trädgårdar, en vacker oas från 1700-talet som än idag skvallrar om regionens betydelse.
Förflyttar man sig norrut, till Bohuslän, bjuds det på upplevelser nära hav och kust. Här finns bland annat Sveriges skaldjursparadis Smögen, även Marstrand bjuder på unika matupplevelser. Över hela Bohuslän finns ett rikt kulturarv med muséer, gallerier och konstutställningar. Utmed Bohusläns kust finns Sveriges enda marina nationalpark, Kosterhavet, och ett besök på Kosteröarna är ett måste för naturfantasten.
Turistrådet Västsverige
Turistrådet Västsverige är Västra Götalandsregionens helägda bolag för besöksnäringsfrågor. Affärsidén är att göra det enklare för besöksnäringen att växa.
Uppdraget från regionen är att utveckla och marknadsföra Västsverige som destination. Kunderna utgörs av besöksnäringsföretagen i Västsverige och all verksamhet sker i nära samverkan med dem samt de lokala turistorganisationerna, regionens 49 kommuner och andra regionala och statliga organisationer.